Více než 10 tisíc sdílení má na Facebooku projev Martina Kollera na jedné z „alternativních“ konferencí. Na úvod si řekněme, že Martin Koller je údajný analytik, který léta žil v Rusku a naprosto zřejmě neustále šíří ruskou propagandu. Když ve videu hovoří o korupci na Ukrajině, tak je nutné říci, že Ukrajina patří skutečně k nejzkorumpovanějším zemím v Evropě, ale právě až za Ruskem, pokud Rusko do Evropy můžeme počítat.

Kromě toho, že ve videu nazývá Ukrajince fašisty, což je známá lež ruské propagandy, tvrdí, že v ČR bují organizovaný zločin z Ukrajiny. V červnu vyšla zpráva, že policie v souvislosti s uprchlíky z Ukrajiny nezaznamenala nárůst trestné činnosti, řekl po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu novinářům tehdejší policejní prezident Martin Vondrášek. U Ukrajinců převažují především přestupky. Policisté obdrželi 780 podnětů v souvislosti s válkou na Ukrajině, hlavně kvůli nenávistným komentářům na sociálních sítích.

„Cizinci se dopustí na našem území přibližně 9,5 procenta objasněných trestných činů a občané Ukrajiny 2,5 procenta. Dva až tři roky nazpátek se ta čísla téměř nemění. Teď bude opravdu potřeba v čase sledovat, jestli se objem trestné činnosti spáchaný cizinci nebo občany Ukrajiny dramaticky mění, nebo nemění. My teď máme občanů z Ukrajiny dvakrát tolik. Takže přirozené je, že z té skupiny lidí, kteří k nám přišli – zdůrazňuji z 290 tisíc jsou ze 77 procent ženy, ze 40 procent lidé pod 18 let –, tady budou lidé, kteří se budou dopouštět trestné činnosti. Nesmí tady ale být nepoměr v historickém srovnání a minimálně teď v prvních týdnech registrujeme opravdu jednotky případů. Žádný dramatický nárůst, v žádné lokalitě ani v žádném typu trestné činnosti,“ řekl Martin Vondrášek.

Co se týká organizovaného zločinu, média upozorňují více na ten páchaný Rusy. Česko je pro ruský organizovaný zločin jednou ze zaslíbených zemí – zejména pro praní špinavých peněz. Ročně se v Česku podle Finančního analytického úřadu vyperou desítky miliard korun. Nečinná firma s ruskými majiteli přes své účty u České spořitelny protočila tři čtvrtě miliardy. Banka na to upozornila a policie před dvěma lety zajistila sto milionů. Letos však musela peníze opět uvolnit, protože Rusko nespolupracuje na odhalení pachatelů.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.