Kdyby na Ukrajině neumíraly tisíce lidí, člověk by se nad některými výstupy Rusů a jejich příznivců mohl i zasmát. Tak například v ruské televizi teď s plnou vážností informovali ruské obyvatelstvo, že v Luhanské oblasti našli koncentrační tábor zřízený Ukrajinci. Mimochodem to měl být koncentrační tábor batalionu Aidar, který už 6 let neexistuje. Na záběrech je vidět jakási továrna ve vesnici Polovinkino a budova připomíná spíše bezdomovecký squat než zařízení armády. Samozřejmě jakékoliv důkazy o přítomnosti ukrajinské armády záběry nepřináší.

Ruským ministr zahraničí pak popřel, že by Rusko vůbec na někoho zaútočilo. „Nemáme v plánu útočit na jiné země. Na Ukrajinu jsme nezaútočili,“ řekl na tiskové konferenci. Zopakoval i naprostý nesmysl o amerických biologických laboratořích na Ukrajině. Je tedy naprosto zřejmé, že Rusko spolupracuje s konspiračními teoretiky. Nejen, že konspirační teoretici a jiní dezinformátoři šíří narativy Ruska, ale naopak i Rusko v případě nouze přebírá šílené teorie konspiračních teoretiků.

Podle Tadesca pak ruská armáda našla ve 4. patře pod zemí v bývalé jaderné elektrárně Černobyl „zohavené děti, vykuchané děti, děti v řetězech“. Navazují tak na šílené teorie Deep State, které vznikají mnohdy jen na základě článků z recesistických webů. Tak jsme zvědavi, kdy s tímto tvrzením přijde i Sergej Lavrov.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.