Poměrně virálně se nyní šíří záznam audiospotu menšího dezinformačního projektu Rádia Bohemia. V něm Monika Waksmundská hovoří o údajných objevech v krvi očkovaných. Přichází například s objevným zjištěním, že krev očkovaných se v prostředí „in vitro“ sráží. Jak už jsme psali, Tento proces je samozřejmě správný a bez něj by nikdo z nás nepřežil. Srážení krve je důležitým procesem hemostázy, tedy zástavy krvácení. Vzniklá krevní sraženina ucpe defekt ve stěně cévy a zamezí tak krvácení. Jev tedy samozřejmě nijak nesouvisí s očkováním a krev se po styku s venkovním prostředím sráží všem zdravým lidem.

Projekt Vaxinátor zveřejnil video, na kterém ukazuje, že třeba i v kapce destilované vody lze při troše fantazie najít předměty, které vypadají jako parazit, nanobot nebo čip. Ve skutečnosti se jednalo o vlákno z ubrousku, o prach nebo znečištění laboratorního sklíčka. Pro správné posouzení podobného materiálu je nutné vždy znát jeho zdroj a okolnosti, za kterých vznikl. Ty nejsou uváděny na žádném takovém „důkazu“. Tato videa a „fotografie” mají společné jedno. Nikdy nevidíme jak vzorek byl nanesen pod mikroskop. Český klub skeptiků Sisyfos navíc upozorňuje, že mikroskopický rozbor krve není příliš ověřeným a správným způsobem analýzy krve. Údajná analýza navíc probíhá pod mikroskopy, které se prodávají jako dětské hračky.

A kdo je tedy Monika Waksmundská? Jde o léčitelku, která kandidovala jako lídryně Volného bloku v Libereckém kraji. Zde Volný blok získal 1,42%.  Waksmundská provozuje ordinaci „terapie“ Reiki. „Reiki“ je jedna z metod, které údajně léčí pomocí přikládání rukou. Je to metoda, kterou rozšířil japonský mnich Mikao Usui (1865-1926), který dostal v průběhu několikatýdenního půstu halucinace, v nichž slyšel hlasy, které mu poskytly „klíč k léčbě“. Objevil tak energii reiki, kterou měl k léčení využívat Kristus. Tyto metody spoléhají buď na vyzařování jakési léčebné síly z rukou, ovšem ve skutečnosti se zde uplatňuje především placebo efekt charismatu Mistra.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.