Zpravodajský portál iDNES vydal 6. listopadu článek Milana Vodičky, který popisuje aktualní obvinění Igora Dančenka speciálním vyšetřovatelem Durhamem. Durham byl pověřen americkým ministerstvem spravedlnosti, aby přezkoumal zda nebyl Trump a jeho kampaň neoprávněně vyšetřován FBI v případě kontaktů s Rusy a ruského ovlivňování voleb v roce 2016. Durham před pár dny obvinil dva lidi kvůli tomu, že lhali FBI. Článek iDNES se zabývá tím, jak vznikala zpráva bývalého agenta britské MI6 Christophera Steele, která je známa jako ‘Steele Dossier‘.

V článku se píše:
‘Pamatujete si ještě na Russiagate, spiknutí Donalda Trumpa s Rusy, kteří mu pomohli vyhrát volby a on se za to stal jejich loutkou, Putinovým pudlem? Táhla se skoro celé Trumpovo prezidentování. Všechno si to však vymysleli. Upletli to z ničeho. FBI právě obvinila hlavní zdroj toho všeho, v Americe žijícího Rusa, na jehož „zpravodajství“ Russiagate postavili.’
Hned v úvodu Milan Vodička lže, to co popisuje jako Russiagate není vymyšlená a upletená z ničeho. Vyšetřování ruského ovlivňování voleb v roce 2016 prokázalo, že ruská vláda nebo ruští občané spáchali zločiny proti USA, například hackování mailových serverů Demokratické strany a jejich zveřejňování na portálu WikiLeaks. Výsledkem vyšetřování Roberta Müllera bylo obvinění 34 lidí – hlavně Američanů a Rusů – a tří ruských společností. Mezi obviněními bylo lhaní FBI, finanční machinace a spiknutí proti USA. Navíc vyšetřování senátní komise Kongresu USA potvrdilo, že tehdejší manažer Trumpovy prezidentské kampaně Manafort sdílel s Rusy data o voličích a strategii kampaně. Rusové na základě těchto dat mohli udělat účinnější dezinformační a propagandistickou kampaň na sociálních sítích. Minimálně šéf Trumpovy kampaně se tedy s Ruskem spolčil.

V článku je dále popisováno, jak Steelova zpráva vznikla, že si ji objednala prezidentská kampaň Hillary Clinton u Fusion GPS, která najala bývalého špiona Steele. Ten zprávu jen sepsal a dodal jí důvěryhodnost, přičemž informace obstaral Igor Dančenko.

V textu se potom píše:
‘Ve skutečnosti byly ale informace, jak včera napsal i Washington Post, který za divoké popisování Russiagate dostal Pulitzerovu cenu, „postaveny na přehánění, fámách a naprostých lžích“.’
Zde Vodička manipuluje s událostmi, snaží se předstírat, že Russiagate byla celá založena jen a pouze na Steelově zprávě. To je lež, protože oba zmíněné deníky dostaly Pulitzerovu cenu za informovaní o kontaktech Trumpových spolupracovníků (Michael Flynn a Jeff Sessions) a syna Donalda s Rusy. Stejně tak za informování o vyhození tehdejšího šéfa FBI, protože vyšetřoval Trumpova poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna. Pokud si projdeme oceněný seznam článků, vidíme, že Steelova zpráva v nich hraje minimalní roli.

Vodička pokračuje:
‘Celé se to tenkrát předhodilo ochotné FBI, která zahájila odposlechy Trumpovy kampaně a zavedla vyšetřování. Představa demokratů zřejmě byla, že z toho bude jen lopata bahna, která se na chvíli použije v kampani – podívejte, z čeho vyšetřují Trumpa, jenže pak to přerostlo přes hlavu. Ještě jednou Washington Post: „Obvinění pravděpodobně podpoří tvrzení republikánů, že demokraté a FBI záměrně nebo omylem proměnili laciné pomluvy ve vyšetřování úřadujícího prezidenta ve věci národní bezpečnosti.“’
Že by se něco předhodilo FBI a ta následně začala sledovat členy Trumpovy kampaně, je další lež. Vyšetřování Trumpovy kampaně začalo bez znalosti obsahu Steelovy zprávy. CIA totiž získala informace od rozvědek v Evropě, že dochází ke kontaktům mezi členy Trumpovy kampaně a Rusy. FBI rozhodla o sledování podezřelých poradců Trumpa 31. července 2016 a přidala k tomu také vyšetřování krádeže mailů z ústředí demokratické strany, které byly 22. července zveřejněny na WikiLeaks. V roce 2018 vyšetřovatel Müller ve své zprávě obvinil z krádeže mailů 13 důstojníků ruské vojenské rozvědky GRU.

‘Když se vezme v potaz, co všechno „Steeleova složka“ vyvolala, je dvojnásob absurdní, jak vlastně vznikala. Tedy aspoň podle následujících informací, jak je americká média vytahala ze zpráv FBI a téměř čtyřicetistránkového obvinění.’
Vodička zde opět lže, snaží se předstírat, že celé vyšetřování Trumpovy kampaně bylo jen kvůli Steelově zprávě. Ta však vyšetřování FBI ovlivnila jen marginálně, jedním z mála negativních dopadů bylo sledování člena Trumpovy kampaně Cartera Page. Toto sledování bylo povoleno jen na základě informací ze Steelovy zprávy a nakonec se tyto informace ukázaly jako nepravdivé. Carter Page ale nebyl FBI z ničeho obviněn. Navíc zprávy o neopodstatněném sledování Page se objevily už v prosinci 2019.

V textu je dále popisováno, jak Dančenko tápal se sběrem informací a že mu nakonec pomohl Charles Dolan. Dolan byl členem kampaně jak Billa tak Hillary Clintonové a informace pro Dančenka si vymýšlel. Dolan také 8 let spolupracoval s ruskou vládou a mohl dostávat od Rusů záměrně falešné informace.

V poslední části svého článku opouští popisování, co se podle něj stalo a začíná spekulovat o motivaci autorů Steelovy zprávy.
‘Otázka je, proč to dělal a proč dodával drby, které při vyšetřování neobstály. Možné vysvětlení: nečekal vyšetřování. Všichni to brali jako jednorázovou akci, jednu z mnoha špinavostí v kampani, nikdo netušil, že se to tak rozjede a přeroste v Russiagate, dominantní politické téma let od léta 2016 až do konce března 2019. Tehdy zpráva Muellerovy komise prohlásila, že Trump se s Rusy nespojil. Ale mezi demokraty Russiagate žije pořád dál.’
Vodička opakuje lži o tom, že Steelova zpráva přerostla v Russiagate a přidá informaci, že Müllerova komise prohlásila, že se Trump s Rusy nespojil. To je manipulace, protože při znalosti závěrů senatní komise víme, že šéf Trumpovy kampaně Manafort předával rusko-ukrajinskému podnikateli Kilimnikovi informace o strategii kampaně a data o voličích a ten je následně předal Ruské vládě. Kilimnik také šířil konspirační teorie o tom, že volby v roce 2020 neovlivňuje Rusko, ale Ukrajina a ve prospěch Joe Bidena. Tyto lži potom šířila Trumpova prezidentská kampaň nebo Trumpův právnik Rudy Giuliani. USA zařadily Kilimnika na jaře 2021 na sankční seznam.

‘Údajné spiknutí s Rusy ovlivnilo Trumpovu politiku k Rusku, několik jeho lidí odneslo vše vězením či jinými tresty, ovšem za věci, jež s údajným spojením s Rusy nesouvisely, jen vyplavaly při šetření a byly použity jako páka pro rozmluvení.’
Další lež, na seznam obviněných vyšetřovatelem Müllerem v prosinci 2019 se dostali Trumpovi spolupracovníci za lhaní FBI ohledně kontaktů s Rusy. Rick Gates navíc za spiknutí proti USA. Manafort byl shledán vinným za finanční machinace a podvody, že se spolčil s Rusy vyšlo najevo až později v srpnu 2020. Za tento čin nebyl nikdy souzen, Trump mu udělil prezidentský pardon, stejně tak jako dalším spolupracovníkům, kterým Müller prokázal kriminální jednání – Michaelu Flynnovi a Rogeru Stoneovi.

Vodička zopakuje lež o údajném krytí Russiagate ze strany New York Times a Washington Post a celý článek zakončí větou:
‘Média teď spekulují, že vyšetřovatel Durham nyní bude zkoumat, jak byl případ opravdu propojen s kampaní Hillary Clintonové a proč FBI nechala věci běžet dál a dál, i když jí Dančenko už v roce 2017 řekl skoro vše, co se ví nyní.’

Vzhledem k výše uvedenému je evidentní, že FBI postupovala ve vyšetřování jinak, než si myslí autor článku na iDNES.

Články Milana Vodičky jsme už několikrát rozebírali. Například jeho lživý článek o Russiagate z května 2020 a nebo analýza jeho ‘novinařiny’ a vliv na úpadek kvality portálu iDNES.


wpseo_editor