Několik francouzských influencerů odsoudilo nabídku na finanční odměnu, kterou měli obdržet za kritiku vakcíny proti covidu-19 od firmy Pfizer/BioNTech. Za částku 2 tisíce eur měli naopak vyzdvihovat přínos vakcíny AstraZeneca. Za nabídkou zřejmě stojí londýnská reklamní agentura, podle médií ale stopy vedou do Ruska. Společnost AstraZeneca se od věci distancovala.

Nabídku influencerům, které na sociálních sítích YouTube a TikTok sledují vysoké počty lidí, poslal kdosi, kdo vystupoval jako zástupce reklamní agentury Fazze z Londýna. Email vyzýval influencery, aby ve svých videích tvrdili, že po podání vakcíny Pfizer se umírá třikrát častěji než po AstraZenece. Vše měli podat jako vlastní názor a video nemělo vypadat jako reklama. Podle zjištění webu numerama.com firma Fazze v britském rejstříku firem neexistuje. Na londýnské adrese uvedené na webu sídlí 177 firem, Fazze ale mezi nimi není. Adresa z webu po mediální odezvě zmizela. Jedinou zaměstnankyní Fazze je Francouzka, která studovala v Rusku. Na žádost BFM TV o komentář firma neodpověděla.

Tisíce lidí sdílely v květnu 2021 příspěvek, podle kterého Čína snížila hranici důchodového věku na 55 let pro muže a 50 let pro ženy. Taková informace je nepravdivá, Čína nic podobného neplánovala, naopak, kvůli demografické situaci se v Číně již dlouho hovoří o potřebě zvyšování odchodu do důchodu, což dokazuje i poslední pětiletý plán. Více v článku AFP.

Před rokem v květnu se i Českou republikou hojně šířilo video s prezidentem Tanzanie Johnem Pombem Magufulim. Prezident tehdy přinesl údajné důkazy, že se zprávami o pandemii covidu-19 něco není v pořádku. Na tiskové konferenci oznámil, že jeho vědci údajně našli koronavirus také ve vzorcích od kozy či z papáji. Záznam jeho vystoupení s českými titulky mohly vidět až stovky tisíc lidí. O deset měsíců později prezident Magufuli zemřel. Podle některých svědectví podlehl covidu, kterému se dříve vysmíval.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.