Včera náš web psal o tom, že Slovenskem se šíří dezinformace o údajných vážných následcích po druhé dávce vakcíny Pfizer. Netrvalo to dlouho a podobný nesmysl se začal šířit i v České republice. Konkrétně ho šíří Josef Zapletal.

Text hoaxu:

„POZOR! Dnes ráno v nemocnici Motol byli očkování druhou dávkou doktoři, a z 10 jich 8 skončil na JIPce! Jsem zvědav jestli se tohle dostane na veřejnost. Tato info. je přímo z nemocnice, jmenovat nebudu, je to můj informátor a nechci ho vystavovat nebezpečí. Snad chápete.“

Ve skutečnosti je to absolutní lež. „Jedná se o dezinformaci, nic takového se u nás nestalo,“ napsala za Fakultní nemocnici Motol Mgr. Ludmila Šimáčková. Nemocnice podá trestní oznámení.

Vakcína proti nemoci covid-19 se v Česku začala podávat před čtyřmi týdny. Jsou známa data z minulé soboty, že vedlejší účinky se tedy vyskytly u přibližně 0,07 procent očkovaných (7 lidí z 10 tisíců). Oproti tomu onemocnění Covid-19 má těžký průběh u 10 až 20 % nakažených a přibližně 1,5 % nakažených mu podlehne. U starších lidí je smrtnost ještě mnohem vyšší, u lidí starších 75 let je přes 17 %. Jako následky očkování lékaři nebo pacienti nejčastěji hlásili zarudnutí kůže kolem místa vpichu nebo příznaky, které se podobají lehčímu virovému onemocnění. Aktuálně (k 22. lednu) bylo naočkováno v ČR 154 989 lidí.

Dezinformační web VIPnoviny.cz pro změnu napsal, že „po celém světě jsou již tisíce mrtvých a zdravotně zmrzačených lidí po aplikaci vakcín proti Covid-19.“ Článek přitom odkazuje na případy, které byly už dříve vyvráceny.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.