Na sociální síti Facebook je momentálně šířeno video, na kterém je chybně uvedeno datum natočení a snaží se nabudit dojem, že jde o aktuální vyjádření profesora Alberta Zangrilla. Ten v něm tvrdí, že nový typ koronaviru ztrácí na síle a je čím dál tím méně smrtící. „Z klinického hlediska koronavirus už neexistuje,“ prohlásil v sestříhaném videu Zangrillo. Video šíří Michal Shark Hašek, který je znám jako guru z Bali, který se neúspěšně snažil léčit svou matku a když zemřela, chtěl o léčení napsat knihu.

Problém je, že video nepochází z 10.10.2020. Pochází z 1.6.2020 a za tuto dobu se ukázalo, že virus SARS-CoV-2, způsobující onemocnění COVID-19, je stále nebezpečný. Profesor Alberto Zangrillo se za svá slova na konci července omluvil.

„Zde vám představuji jednoho Čecha, který sedí na pláži v Bali, prohlašuje se za “probuzenýho” a dává rady jak žít. Dobře, na tom není nic špatného, když se to lidem líbí. Již několikrát jsem viděla, že mnozí sdílejí jeho manipulované informace ohledně COVIDu-19. Tento pán publikuje “upravené” zprávy, obzvláště ty co pocházejí z Itálie. Velice mě to uráží, žiju v Itálii 30 let a moc dobře vím, co si tento národ prožil jako první (po Číně) s epidemii. Někdy zkrátí články z novin, přeloží jen část a zbytek vynechá, tudíž dá úplně jiný význam celkovému textu.

Zde dole máte poslední “akci” tohoto borce. Video s falešným datumem 10/10/2020. Já vám přikládám fotku a níže i link na originální video z 1.června. Jedná se o rozhovor s Profesorem Alberto Zangrillo, primář anestesie, kardiolog v nemocnici San Raffaele v Miláně. Je osobním lékařen Silvia Berlusconiho a dalších významných osobnosti. V červnu prohlásil, že COVID-19 je klinicky mrtvý a už nenadělá škody, nicméně vyzval k opatrnosti a dodržování pravidel. Čech z Bali si to publikoval jakoby to bylo prohlášeno před pár dny. V srpnu Silvio Berlusconi onemocněl na COVID, musel být převezen do nemocnice se zápalem plic, nasadili mu ihned remdesivir, dostal se z toho, ale veřejně prohlásil, že nic tak hrozného ještě neprožil. Doktor Zangrillo začal vysvětlovat své prohlášení z června o tom, že covid je už neškodný,“ napsala Olga Kozarová.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.