České republika už není zemí bez spalniček. Ve zprávě vydané Světovou zdravotnickou organizací se píše, že Albánie, Česko, Řecko a Velká Británie ztratily status zemí, v nichž byly vymýceny spalničky. Jedou z mnoha příčin jsou i dezinformace, které se o očkování šíří.

„Kvůli klesající proočkovanosti a ubývající imunitě u starších tady poměrně významně narostla kategorie lidí, kteří proti spalničkám nebyli chránění. Nemoc sem byla zavlečena ze zahraničí a vznikla epidemie (…) V úvodní fázi epidemie byly postiženou skupinou hlavně děti, zejména ty nejmenší, které skutečně nebyly očkované. Teď v pozdější fázi už dominují lidé mezi 35. a 45. rokem věku, kteří většinou očkováni byli, ale imunita u nich vyvanula. (…) Proočkovanost jsme schopni zmapovat poměrně dobře a doposud je v celé populaci vysoká. Klesá v posledních šesti sedmi letech, a týká se to tedy především nejmladší věkové kategorie,” řekl předseda České vakcinologické společnosti Roman Primula pro Deník N.

Když se vrátíme k dezinformacím, analytici z Prague Security Studies Institutu se domnívají, jak již psal náš web, že dezinformace jsou rozšířeny ne ani tak na dezinformačních webech, jako spíše v nejrůznějších skupinách a uzavřených fórech. „Z celkových 570 článků o očkování bylo identifikováno jako negativních pouze 76. Tyto články je možné z obsahového hlediska považovat za zavádějící (obsahující misinformace / dezinformace či konspirační teorie) nebo přímo odkazují na zavádějící materiály. Navzdory nízkému výskytu misinformací/dezinformací o očkování na sledovaných webech, nelze problematiku mylných zpráv o očkování podceňovat. Při hodnocení potenciálního dopadu mýtů spojených s vakcinací je nutné vzít v potaz i řadu dalších platforem, a to zejména sociální sítě, řetězové maily, veřejná i uzavřená fóra a diskusní skupiny, ve kterých se mýty o očkování mohou snadno šířit a vzájemně posilovat,“ píše se v studii.

Podle Kate O’Brienové ze Světové zdravotnické organizace stojí za nárůstem špatné zdravotnictví v některých zemích, ale rovněž i šíření dezinformací o očkování. „Šíření dezinformací považujeme za stále větší hrozbu,“ uvedla O’Brienová. „Vyzýváme proto provozovatele sociálních sítí, komunity, vůdce i další lidi, kteří se veřejně vyjadřují, aby se ujistili o tom, že sdělují přesné a vědecky důvěryhodné informace,“ dodala.

Podle Karolíny Šimkové, administrátorky blogů Aktuálně.cz, už některé sociální sítě na tento fenomén reagují. Nejlépe je na tom Pinterest, který bohužel v ČR není tak oblíbený jako třeba Facebook nebo Instagram.

 „Když do vyhledávače české verze sociální sítě Pinterest zadáte anglická slova vaccines nebo measles (spalničky), místo výsledků v podobě obrázků a grafik, jak je na Pinterestu obvyklé, se objeví toto sdělení: “Příspěvky o tomto tématu často porušují naše zásady, které zakazují publikovat škodlivé zdravotní dezinformace. V některých případech se můžeme rozhodnout nezobrazovat žádné výsledky na toto téma…Pokud hledáte lékařskou radu, obraťte se na poskytovatele zdravotní péče.” V prostředí sociálních sítí poněkud radikální a neobvyklý krok. Prostě vám to neukážeme. A uživatelům v anglicky mluvících zemích Pinterest rovnou zobrazí kontrolované výsledky a fakta z oficiálních zdravotnických zdrojů jako je Světová zdravotnická organizace nebo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC),“ píše Karolína Šimková. „Škoda, že v případě, že jste uživatel z České Republiky a dotazy zadáváte v češtině, podobný mechanismus zatím nefunguje,“ dodává.

 „Je pravda, že v posledním roce začaly určitým způsobem bojovat proti vakcínovým dezinformacím snad všechny hlavní sociální sítě kromě Instagramu. Facebook začal odstraňovat stránky a skupiny propagující “neočkování” ze svých doporučení, odmítá také propagovat obsah, který může nabádat k podobnému chování. Youtube přestal vysílat reklamy před videy, ve kterých autoři povzbuzují k neočkování, ale podobný obsah je stále možné přidávat. Oproti Pinterestu tato opatření působí poněkud nedůsledně, protože ke klamavému obsahu se na těchto sítích nakonec vždy nějak dostanete, protože je tam stále přítomný,“ posteskla si administrátorka blogů Aktuálně.cz.

V tomto ohledu je i zajímavá zpráva z ledna letošního roku. V ní se uvádí, že na vlně odmítání očkování se vezou především populisté a krajní pravice. Tam, kde uspěla krajní pravice, slaví úspěchy i odpůrci vakcín.

Konkrétním příkladem je Itálie, kde vládnou dvě populistické strany Liga a Hnutí pěti hvězd. Ačkoliv právě tato země patří k těm, které jsou epidemií spalniček zasaženy nejvíce, v roce 2017 se zde objevilo 5 098 případů a došlo ke čtyřem úmrtím, tamní ministryně zdravotnictví Giulie Grillová se rozhodla rozpustit poradní orgán ministerstva složený z třiceti předních expertů. Právě Hnutí pěti hvězd, které ministryně zastupuje, pak v roce 2015 předložilo návrh zákona proti očkování, kdy argumentovalo tím, že vakcinace vede k rozvoji leukémie, autismu, poruchám imunity a nebezpečným dědičným genetickým mutacím. Tato strana také v okamžiku, kdy se stala vládní, fakticky zrušila rozhodnutí předchozí vlády, podle něhož museli rodiče před nástupem svých dětí do školy předkládat zdravotní potvrzení o očkování.

Další zemí, kde se očkování stalo tématem pro populisty, je Francie. Jak upozorňuje The Guardian, krajně pravicová politička Marine Le Penová, představitelka Národní fronty, byla tím, kdo tvrdil, že povinné očkování, ke kterému Francie sáhla v důsledku klesající proočkovanosti, je špatné.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.