Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: MonitoringPolitika

Žádná tajná smlouva mezi USA a ČR. Okamura a Rajchl lžou

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Ministryně obrany Jana Černochová má letět do USA. V Pentagonu se šéfem americké obrany Lloydem Austinem podepíše obrannou smlouvu mezi Českem a USA. Předseda SPD Tomio Okamura mezitím začal šířit, že jde o tajný podpis a předseda PRO Jindřich Rajchl dokonce podpis přirovnal k vázacímu aktu Vasila Biľaka.

Ve skutečnosti však smlouva tajná není. „To, že nějaký novinář řekne, že je to tajné, neznamená, že je to tajné,“ řekla ve Sněmovně poslancům Černochová. O smlouvě má všechny informace i SPD, se kterou Černochová jednala, stejně jako s ANO. „Jistě to potvrdí pan Radim Fiala, se kterým ta schůzka byla domlouvaná, a té schůzky se účastnil právě vámi zmiňovaný, pane Okamuro, pan poslanec, bývalý plukovník Vích. Takže i s ním jsme diskutovali obsah té smlouvy DCA a také velmi podrobně,“ odmítla výpady lídra SPD ministryně obrany.

„Takže já tady si spíš kladu otázku, jestli Tomio Okamura ještě řídí SPD, nebo jestli už SPD řídí pan doktor Rajchl. A jestli kolegové z SPD tedy ještě mají důvěru k svému předsedovi,“ řekla Černochová. Jindřich Rajchl vede neparlamentní stranu PRO, která se uchází o stejný typ voličů jako SPD.

Vládu s ODS v čele čeká tak trochu „radarový“ reparát. Smlouva o obranné spolupráci s USA, na jejímž vyjednání se má česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) dohodnout se svým protějškem Lloydem Austinem, i bez konkrétního projektu základny na českém území bude řešit mimořádně citlivé otázky, jako v případě radarových smluv: Co se na objektech případně obývaných vojáky USA smí, kdo tam velí a kdo je hlídá – zkrátka nakolik si tam Američané mohou dělat, co chtějí, i když jsou na území jiného státu. Nejcitlivější tradičně bývá otázka, kdo vyšetřuje a případně trestá americké vojáky, kteří by se dopustili na území hostitelského státu trestných činů.

Ačkoliv o této otázce lže například Jindřich Rajchl, smlouva hovoří jasně. Článek 14 pak hovoří: „Uznávajíce, že Česká republika má primární odpovědnost za udržování veřejného pořádku na svém území, orgány ozbrojených sil USA mohou v úzké koordinaci s příslušnými českými orgány schválit využití ozbrojených sil USA mimo prostory uvedené v odstavci 1 za účelem udržení kázně a pořádku ve vztahu k příslušníkům ozbrojených sil USA.“ Smlouva tedy jednoznačně a explicitně hovoří o tom, že by síly USA mohly zasáhnout jen proti příslušníkům své armády. Nikoliv občanům ČR.

Dále vysvětluje armáda i v sekci „otázky a odpovědi“ zda by proti americkým občanům mohla zasáhnout i česká policie a české soudy, pokud by se něčeho u nás dopustily. „Již platná smlouva NATO SOFA obsahuje pravidla pro rozdělení jurisdikce nad vojáky na cizím území mezi vysílající a hostitelský stát, tedy i nad americkými vojáky v ČR.DCA tato pravidla dále zpřesňuje. Žádný příslušník amerických ozbrojených sil na území České republiky nebude beztrestný. Podle NATO SOFA i DCA se bude působnost českých soudů vztahovat na americké vojáky zejména v případech, kdy se dopustí trestného činu vůči občanu ČR,“ dodává armáda.

Vyvrací i to, že by USA chystala v ČR základnu. „Samotná smlouva DCA nepovede k výstavbě amerických vojenských základen na území ČR ani ke stálé přítomnosti amerických vojáků. Jejím účelem je nastavit obecné podmínky pro případné působení amerických vojáků v ČR, pokud se na něm obě strany v budoucnosti dohodnou, a pokud to bude ze strany ČR v každém jednotlivém případě schváleno,“ vysvětluje armáda.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

10 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

18 hodin ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google