Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Historie

Vzpomínka na exodus slovenských Romů do Finska

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Psal se rok 1999. V průběhu jednoho červnového týdne dorazily do finského hlavního města Helsinky tři stovky slovenských občanů romského původu, kteří zde zažádali o poskytnutí azylu z důvodu rasového pronásledování ve své zemi.

Po Kanadě, Velké Británii a Belgii se tak Finsko stalo další destinací exodu Romů ze střední a východní Evropy.

Finské úřady byly touto událostí překvapeny, protože přišla náhle a nečekaně v zemi, kam se neuchylovalo větší množství uprchlíků. Pokud nějaká uprchlická vlna zasáhla až do Finska (Somálsko, Kosovo), země se na ni připravila. Protože jsem v té době pobýval ve Finsku, sledoval jsem události na vlastní oči, tedy z pohledu finských médií. Jejich reakce byla velice až úzkostlivě korektní, i když v pozadí zpráv a komentářů člověk vycítil jisté otazníky. Jak jsem z rozhovorů zjistil, zatímco solidarita s uprchlíky z Kosova v předchozím roce byla autentická, nad příchodem slovenských Romů se vznášely nevyslovené pochybnosti.

Nicméně nikde v médiích jsem nenašel známky nějaké xenofobie či hysterie nebo paniky. Pokud se vyskytla kritika, pak na finské úřady, které – nezapomínejme, že to bylo uprostřed finské dovolenkové sezóny – zpočátku musely improvizovat ve věci ubytování azylantů. Finská televize ukazovala, jak policie přesunula slovenské Romy do finského vnitrozemí, kde uprostřed lesů byla využita i neobsazená rekreační střediska. Všichni dostali ubytování, potraviny, kapesné.

Azylová procedura trvala řadu týdnů, finské úřady vyslechly všechny argumenty a osudy azylantů, aby nakonec došly k závěru, že nikdo z nich azyl nedostane. Nikoli proto, že by se zpochybňovala diskriminace Romů na východním Slovensku – to by si hyperkorektní Finové netroufli. Ale z jednoduchého důvodu. Všichni Romové – bylo jich v tom roce kolem třinácti set – totiž přilétali do Finska z Prahy nebo Budapešti, čímž hlavní důvod pro neudělení azylu zněl: měli jste požádat o azyl v první bezpečné zemi, kterými Česko a Maďarsko jsou.

Nechával jsem si přeložit některé články a reportáže. A tak jsem se dozvěděl, že jedním z důkazů vlastního rasového pronásledování byl například výtisk bulvárního Nového Času s článkem o přepadení romské rodiny. Dnes už nevím, zda to byl deník Helsingin Sanomat nebo večerník Iltalehti, který poslal na Slovensko zvláštní reportérku. Ta v Košicích navštívila romské ghetto Lunik. Samozřejmě, čísla o nezaměstnanosti a fotografie prostředí byly pro Finy otřesné, rozhovory s místními obyvateli potvrzovaly diskriminaci. Musel jsem svým finským přátelům vysvětlovat, že situace v košickém Luniku nebo u nás v Chánově není tak tragická, jak to reportáž líčí. Že se tady nehladoví, mi uvěřili, až když jsem je upozornil na to, že v pozadí jedné fotografie ubohého obýváku stojí vedle televizoru video, přístroj, na který jsem si já osobně teprve pracně šetřil.

Cestování slovenských Romů do Finska jsem z vlastní zkušenosti zažil i jako letecký pasažér. Na letišti v Ruzyni se k nám v odbavovacím prostoru přidalo několik slušně oblečených romských rodin s malými dětmi. Když jsem vycházeli z letadla na helsinském letišti, stál tam už připravený policista, který prstem ukazoval na osoby tmavší pleti a vytahoval je z hlavního proudu cestujících. Žádný z Romů proti tomu neprotestoval, jazyk neznali a zřejmě věděli, jak to tady chodí.

Kvůli tomuto exodu zavedlo Finsko pro Slováky vízovou povinnost, která byla zrušena v červenci následujícího roku, když se zjistilo, že žádná nová vlna slovenských Romů nedorazila. Důvod? Finsko zpřísnilo azylové předpisy, Romové pochopili, že finská společnost je dosti uzavřená, a že perspektivu dalšího života zde budou jen těžko hledat, a jestliže u nich šlo o azylovou turistiku, ta se přestala vyplácet. Jak jsem se doslechl, jistá skupina slovenských Romů se o ni ještě jednou pokusila, když se snažila zdejší úřady přelstít a doputovala do Finska přes ruské hranice, Finsko se tak pro ně stalo tou první bezpečnou azylovou zemí.

x x x

Pevně doufám a věřím, že tahle vzpomínka nevyvolá nevhodná či nepřípadná srovnání a paralely. Protože košický Lunik není totéž co válkou zničené syrské město Kobani, a občanské nesoužití romské a slovenské populace na východu země se nedá porovnávat s nenávistí a zabíjením na Blízkém Východě.

To vzpomínku jsem vylovil ze své paměti z jediného důvodu. Abych připomněl klid a profesionalitu Finů a přístup, který bych uvítal i ve své vlastní zemi. Tj. přijímat uprchlíky korektně, bez předsudků, dát jim vše, co jim podle ženevské konvence a dohodnutých pravidel EU náleží. Ale být pevný a nesmlouvaný, pokud se ukáže, že se někdo ta pravidla snaží zneužít.

Přiznejme si, že kus xenofobie je v každém z nás, je to strach z neznámého, nevypočitatelného, nechuť k odlišnosti, zvláště když tato odlišnost nedosahuje mých standardů, které by mohla snížit či ohrozit. Pocítil jsem ji ve Finsku na vlastní kůži, když jsem tady žádal o roční pobyt. Byl jsem pro ministerské úředníky zkrátka ten z Východu.

Získat finské občanství vůbec není jednoduché – pět let bezkonfliktního trvalého pobytu a především: dobrá znalost finského neb o švédského jazyka. Ovšem právě proto, že pětimilionoví Finové si dosti úzkostlivě hlídají národní identitu, svoje obavy z cizinců nedávají ve veřejných projevech najevo. Naopak, jejich politici se energicky hlásí k solidaritě s uprchlíky a k evropským hodnotám, na druhé straně si však v praktických činech dokážou obhájit ty svoje – finské, s nimiž nejsou ochotni kšeftovat či prodat je za peníze či okamžité výhody.

Také proto nechápu některé naše politiky i expolitiky, kteří do světa vyrážejí s transparenty a peticemi deklarujícími neochotu podílet se na řešení problému, který dnes pálí celou Evropu, čímž vysílají do světa poselství o egoismu Čechů, o jejich údajné xenofobii. Nebylo by lepší zvolit tu finskou variantu? Přihlásit se k solidaritě, nevyvolávat již předem předsudky proti těm, co přicházejí, ale v praxi být důsledný při hájení svých hodnot, jež by měli dodržovat všichni, kteří tu s námi chtějí žít. Proti těm, komu by se to nelíbilo, obrana existuje. Jsou na to pravidla, směrnice, zákony.

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2013/32/EU

ze dne 26. června 2013 o společných řízeních pro přiznávání a odnímání statusu mezinárodní ochrany (přepracované znění) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/HTML/?uri=CELEX:32013L0032&from=EN

Článek 13
Povinnosti žadatelů

1. Členské státy stanoví pro žadatele povinnost spolupracovat s příslušnými orgány při zjišťování jejich totožnosti a jiných údajů podle. 4 odst. 2 směrnice 2011/95/EU. Členské státy mohou pro žadatele stanovit další povinnosti spolupracovat s příslušnými orgány, je-li to nezbytné pro zpracování žádosti.

2. Členské státy mohou zejména stanovit, že:
a) žadatelé jsou povinni se neprodleně nebo ve stanovené době hlásit u příslušných orgánů nebo se k nim dostavit osobně;
b) žadatelé musejí předat doklady, které vlastní a které jsou důležité pro posouzení žádosti, například své cestovní doklady;
c) žadatelé musejí informovat příslušné orgány co nejdříve o místu svého současného pobytu nebo adrese a o změně tohoto místa nebo adresy. Členské státy mohou stanovit, že žadatel musí přijímat jakákoli sdělení na jím posledně uvedeném místě pobytu nebo adrese;
d) příslušné orgány mohou provést osobní prohlídku žadatele a prohlídku věcí, které má u sebe. Aniž je dotčena jakákoli prohlídka prováděná z bezpečnostních důvodů, provádí osobní prohlídku žadatele podle této směrnice osoba stejného pohlaví zcela v souladu se zásadami lidské důstojnosti a fyzické a duševní integrity;
e) příslušné orgány mohou pořídit fotografii žadatele a
f) příslušné orgány mohou zaznamenávat ústní výpovědi žadatele, pokud o tom byl předem informován.

Statistika počtu cizinců v ČR

Zdroj: http://www.louc.cz

Zákon č. 325/1999 Sb. Zákon o azylu a o změně zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1999-325

§ 16

(1) Žádost o udělení mezinárodní ochrany se zamítne jako zjevně nedůvodná, jestliže žadatel
a) uvádí pouze ekonomické důvody,
b) bez vážného důvodu uvádí nesprávné údaje o své totožnosti nebo státním občanství nebo tyto údaje odmítá uvést,
c) žádá o udělení mezinárodní ochrany pouze proto, aby unikl situaci všeobecné nouze,
d) přichází ze státu, který Česká republika považuje za třetí bezpečnou zemi nebo bezpečnou zemi původu, nebude-li prokázáno, že v jeho případě tento stát za takovou zemi považovat nelze,
e) má více než 1 státní občanství a nevyužil ochrany některého ze států, jehož státní občanství má, pokud neprokáže, že z důvodů uvedených v § 12 nebo 14a této ochrany využít nemohl,
f) neuvádí skutečnost svědčící o tom, že by mohl být vystaven pronásledování z důvodů uvedených v § 12 nebo že mu hrozí vážná újma podle § 14a,
g) uvádí skutečnosti zjevně nevěrohodné, nebo
h) s cílem ztížit zjištění skutečného stavu věci zničil, poškodil nebo zatajil svůj cestovní doklad či jinou důležitou listinu anebo s tímto cílem předložil padělaný nebo pozměněný cestovní doklad či jinou důležitou listinu.

(2) Jako zjevně nedůvodná se zamítne i žádost o udělení mezinárodní ochrany, je-li z postupu žadatele patrné, že ji podal s cílem vyhnout se hrozícímu vyhoštění, vydání nebo předání k trestnímu stíhání do ciziny, ačkoliv mohl požádat o udělení mezinárodní ochrany dříve, a pokud žadatel neprokáže opak.

(3) Rozhodnutí o zamítnutí žádosti pro její zjevnou nedůvodnost lze vydat nejpozději do 30 dnů ode dne zahájení řízení o udělení mezinárodní ochrany.

(4) Nezletilé osobě bez doprovodu nelze žádost zamítnout jako zjevně nedůvodnou.

Publikováno na webu autora.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Milan Šmíd

Mediální analytik, publicista a vysokoškolský pedagog působící na FSV UK. Publikuje na e-zinu Louč, v Týdeníku rozhlas atd.

Recent Posts

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

13 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

20 hodin ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google