Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Tech

Vývoj zahraniční internetové diskuze aneb nástup uprchlické krize

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Že současná diskuze o uprchlících je opravdu velká, je jasné každému. Zajímavou otázkou ovšem je, jak hodně velká je v porovnání s druhým významným zahraničním tématem současného roku – válkou na Ukrajině.

V minulém článku, který se zabýval strukturou zahraniční diskuze na iDNES byly přítomny tři výrazné skupiny – proruská, prozápadní a protiislámská (respektive protiuprchlická). Ve všech zatím uběhlých měsících roku 2015 je struktura skupin velmi podobná. Protiislámská skupina leží názorově mezi prozápadní a proruskou skupinou s tím, že většinou má o něco blíže ke skupině proruské.

Jediné, co se zásadně ve struktuře mění, je velikost skupin v jednotlivých měsících:

Z grafu je nádherně vidět, jak v průběhu roku postupně ustupovalo téma konfliktu na Ukrajině a do popředí se dostala uprchlická krize. V lednu byla protiislámská skupina poměrně početná kvůli útoku na Charlie Hebdo. Aktivita diskutujících naladěných proti islámu až do března klesá a pak se začíná opět zvedat s nástupem tématu uprchlické krize. Pokles činnosti všech skupin v červenci je minimálně z části způsoben trávením dovolené příjemnějším způsobem než v diskuzi pod zprávami.

To, že v grafu není žádná proislámská skupina, neznamená, že by nikdo tyto postoje nezastával. Zaprvé v některých měsících se daří tuto skupinu identifikovat, ale je velmi malá. Za druhé část z prozápadních diskutujících zastává i proislámské postoje, ale nejsou pro ně v diskuzi prioritou (tou je konflikt na Ukrajině a Miloš Zeman). Podrobnější informace najdete v minulých článcích.

Za povšimnutí také jistě stojí, že na iDNES jsou prozápadní diskutující stabilně v převaze nad proruskými. Z tohoto pohledu silná podpora průjezdu vojsk USA v březnu není až tak překvapivá, jak někteří z internetových diskuzí usuzovali.

Zdá se, že nastolené uprchlické téma není zas tak veliké. Když sečteme například obě názorové skupiny věnující se konfliktu na Ukrajině v únoru, dostaneme výrazně větší číslo, než je protiislámská skupina v září, kdy bylo zatím uprchlické téma na vrcholu. Tento závěr by byl ovšem mylný, protože zde se jedná pouze o počty členů aktivního diskuzního jádra. Pokud se podíváme na vývoj lajků udělených těmto skupinám, dostaneme trochu jiný obrázek:

Raketový nárůst počtu lajků v srpnu a v září přes hranici 400 000 (a to pouze u zahraničních článků) je v tomto roce naprosto bezprecedentní a ukazuje, jak velkou morální paniku česká veřejnost právě prožívá. Podpora protiislámské skupiny v lednu nebo diskuze o Ukrajině v březnu vypadá oproti současnosti naprosto směšně.

V grafu je také vidět, že v březnu vyhrála prozápadní strana diskuzi na iDNESu opravdu na plné čáře. Je ovšem zajímavé, že maxima prozápadní skupina v počtu aktivních členů dosáhla v únoru a největšího počtu získaných lajků až v březnu. Mohlo by to být způsobeno tím, že v únoru byla na řadě více intelektuální témata jako minská dohoda a stahování těžkých zbraní, zatímco v březnu se jednalo o více populární diskuzi zmíněné Dragounské jízdy.

Podobný jev, kdy nárůst aktivních diskutujících následuje v dalším měsíci nárůst lajků, můžeme ale pozorovat v grafu ještě dvakrát. Konkrétně u protiislámské skupiny, kdy v květnu a srpnu narostlo množství členů následované nárůstem lajků v červnu a září. Počet diskutujících pak v červnu lehce klesal a v září téměř stagnoval. Jestli jde o náhodu nebo o jev, při kterém se tématu širší publikum více chytne až v následujícím měsíci po diskuzi aktivnějších, stojí rozhodně za další zkoumání.

Článek byl publikován na webu autora.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Matouš Pilnáček

Student sociologie na FF UK a teoretické informatiky na FIT ČVUT.

Share
Published by
Matouš Pilnáček

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

22 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

3 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

5 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google