Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V USA nehořel „sklad elektromobilů“

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Jak už jsme psali nedávno, poměrně novým trendem na sociálních sítích je poukazování na údajnou nebezpečnost elektromobilů. Vše souvisí se zákazem výroby spalovacích motorů (kromě těch na syntetická paliva) od roku 2035 na celém území Evropské unie. Autoři tvrdí, že baterie elektromobilů jsou nebezpečné, protože rychle hoří a špatně se hasí. Jako důkaz se šíří i video, na tvrzením o údajném požáru „v USA“, který vypukl ve „skladu elektrických automobilů“, když „baterie elektromobilu začala hořet“.

Jenže, nejednalo se o požár v USA, ale Austrálii a ve skladu především nebyly žádné elektromobily. „Pomocí zpětného vyhledávání videí jsme našli zprávy s videi stejného požáru, ke kterému došlo 28. dubna 2023 na předměstí Perthu v Západní Austrálii, nikoli v USA. Články z místníchze zahraničních médií poukazují na skutečnost, že tento požár vypukl na aukčním dvoře australské společnosti Pickles, která se zabývá prodejem a dražbou ojetých automobilů, konkrétně ve skladu u jezera Bibra. Žádný z článků však jako příčinu požáru nezmiňuje elektromobily,“ zjistila AFP. Společnost Pikles také vydala prohlášení, že požár vznikl ve skladu s vraky, nikoliv s vozidly určenými k prodeji. Rovněž majitel AFP řekl, že požár nezasáhl žádné elektromobily.

Skutečný požár aut je tedy šířen se smyšleným kontextem.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 hodiny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

22 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google