Na Facebooku se šíří různé návody jak údajně rozpoznat, že produkt obsahuje hmyz. S jedním takovým přispěchal i profesor Peter Staněk, který je znám dezinformacemi o globální změně klimatu nebo Ukrajině.
Produkty z hmyzu prý poznáme tak, že obsahují štítky E120 a E904. Jenže i to je při nejmenším zavádějící. Emulgátor 120 je zkratka pro karmín nebo košelin. V tomto případě jde o přírodní červené barvivo vyráběné z vysušených těl hmyzu červce nopálového. Je pravdou, že souvislosti s karmínem se mluví o určitý zdravotnických rizicích, vše je však ve stádiu spekulací. Vzhledem k poměrně vysoké ceně je často nahrazováno jinými barvivy. Někdy jsou za E120 chybně označována i anthrachinonová barviva, která jsou vyráběna synteticky. Každopádně produktům, kde je E120 je skutečně lepší se vyhnout.
Jinak tomu je u šelaku. Ten je vyráběn pouze ze hmyzích výměšků, nejde tedy o rozemletý hmyz. Mluvit v tomto případě o produktu z hmyzu je podobné jako u medu. Šelak je přírodní živice, získávaná z výměšků samičky červce lakového (Kerria lacca), který se vyskytuje v lesích v Indii a Thajsku. Červec pomocí tohoto sekretu chrání své larvy před nepříznivými vlivy okolí. O nebezpečnosti této látky není nic známo.
Nutno dodat, že tyto emulgátory se používají už léta a nemá to nic společného s možností používat mouku vyráběnou ze hmyzu. V této souvislosti je často zmiňována i látka chitin, která je bezpečná.