Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Terčem dezinformačních webů bylo v minulém týdnu české členství v EU

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Prague Security Studies pokračuje ve svém monitoringu dezinformačních webů v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu. Na 32 sledovaných webech šířících manipulativní obsah (dle webu Konspirátori.sk) bylo v týdnu 29. 4. – 6. 5. 2019 publikováno 156 textů zmiňujících Evropskou unii.

Obdobně jako v mainstramových médiích bylo nejvýraznějším tématem 15. výročí vstupu do EU (21 textů), přičemž tato událost byla reflektována převážně negativně. Nejčastěji (6 případů) byly v souvislosti s tímto tématem zmiňovány kritické komentáře exprezidenta Václav Klause. Z dalších kritiků vstupu do EU byli citováni politici SPD Radim Fiala a Radek Rozvoral. Zatímco většina těchto kritika byla spíše politického zaměření a tvrdila, že EU omezuje českou suverenitu, objevovaly se i komentáře zpochybňující ekonomické přínosy členství. Ekonomka Hana Lipovská tvrdila, že bez členství v EU by se životní úroveň v ČR zvyšovala rychleji, jelikož by česká ekonomika nebyla omezována regulacemi. Na webu Skrytá pravda byl publikován komentář tvrdící, že kvůli dividendám pro zahraniční firmy je členství v EU ekonomicky nevýhodné. Člen předsednictva strany Národní demokracie Ivan Cícha publikoval komentář, v němž tvrdil, že cílem EU je likvidace bílých národů.

Obdobně jako v minulém týdnu bylo citován (v 5 textech) francouzský prezident Emmanuel Macron, který prohlásil, že je třeba reformovat Schengenský prostoru a zohlednit též solidaritu v otázce migrace. Macron též zmínil, že by některé země mohly být ze zóny volného pohybu vyloučeny. Na sledovaných webech bylo toto prohlášení interpretováno jako výhrůžka státům V4 a další důvod k odchodu z EU. Některé texty věnované tomuto tématu byly převzaty z ruských zdrojů – v případě komentáře na webu Protiproud z webu Vzgljad a v případě Svobodných noviny (a posléze webu Česko aktuálně) z webu ruského státního kanálu Russia Today (RT). Vzhledem k tomu, že se toto témat objevilo i v kampani SPD (věnoval se mu jak Radim Fiala, tak některé facebookové profily     SPD), je možné očekávat, že na sledovaných webech bude zmiňováno i nadále.

Volby do Evropského parlamentu

Na osmi nejčtenějších webech1 šířících manipulativní obsah bylo publikováno 33 textů věnujících se kampani před volbami do Evropského parlamentu. Nejčastěji o kampani informovaly Parlamentní listy (zmíněna ve 23 textech).

Nejčastěji zmiňovanou stranou byla opět SPD (10 textů), jejíž představitelé dostávali prostor k vyjádření vlastních postojů nejčastěji ze všech kandidujících subjektů (4 citace). Z méně významných subjektů byla nejčastěji zmiňována Alternativa pro Českou republiku (3 texty), jejíž představitelé mimo jiné kritizovali SPD. Objevily se tak například souhrny z vystoupení kandidátů méně významných kandidujících subjektů v České televizi (4 texty).

Kompletní monitoring na webu Prague Security Studies Institute:

http://www.pssi.cz/russia-s-influence-activities-in-cee/volby

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Prague Security Studies Institute

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

21 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

3 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

5 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google