Na Facebooku, ale i jiných sociálních sítích je sdílen seznam výrobců, kteří při výrobě používají GMO potraviny. V seznamu je asi 17 firem. „Konečně sme sa dostali na zoznam výrobcov potravín, ktorí používajú pri výrobe GMO a ktorých produkty sú na našom trhu. Keďže nám názvy spoločností málo hovoria, posielam vám značky, pod ktorými tieto produkty nakupujeme,“ hlásá hoax. Text také varuje před látkou E407.
A jak je to ve skutečnosti? V EU je využívání GMO pro potraviny a krmiva regulováno nařízeními Evropského parlamentu. Seznam povolených GMO se nachází v GMO registru Evropské komise. V EU je uváděno do oběhu mnohem méně GMO než v zemích třetího světa. Mezi 50 schválenými odrůdami je nejvíce kukuřice, pak bavlník, sója, řepka olejná a cukrová řepa. Z okrasných rostlin jsou kvůli atypické barvě květu schválené dvě odrůdy karafiátů.
Potraviny obsahující GMO, musí mít na etiketě uvedeno: „Produkt obsahuje geneticky modifikované organismy“. Takže bychom si vždycky měli všímat informace o složení výrobku na obalech. Na druhou stranu nikdy nevíme, zda maso, mléko, vejce a veškeré produkty, které se z nich dále vyrábějí, nepocházejí od zvířat, krmených GM krmivem. Pravděpodobnost je přitom dost vysoká, protože až 85 % krmných směsí v EU je vyrobeno z GM plodin. Jedná se zejména ze sójových zbytků, které zůstávají po vylisování oleje.
E407 je karagenan. Získává se extrakcí z červených mořských řas, nejčastěji z puchratky kadeřavé. Jedná se o látku příbuznou agaru ze skupiny fytokoloidů, která nemá schopnost tvořit pevný gel. Želatinový extrakt z řasy Chondrus crispus se jako potravinový doplněk používá po stovky let. Karagenan je pro vegetariány a vegany alternativou k živočišné želatině. Používá se na zahuštění a stabilizaci potravinových výrobků (krémy, šlehačka, zmrzlina) a jako emulgátor ve farmaceutickém a textilním průmyslu. Je běžnou součástí dortových želé, vytváří slabou vrstvu želé, která zůstává lesklá. Hodí se proto především na zalití ovoce na moučnících. Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. U citlivých jedinců může při styku s karagenanem dojít k alergické reakci (např. kopřivka). Studie na zvířatech prokázaly při vysokých dávkách poškození střev.