Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Připoutávání lidí ke sloupu není důkaz fašizace Ukrajiny

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Sociální síti Facebook, především pak v romské komunitě, se šíří příspěvky, které mají dokázat údajnou „nacizaci“ Ukrajiny. Podle příspěvku zde dochází k těžké šikaně Romů. Ačkoliv samotné přivazování k sloupům je zcela nepřijatelným incidentem, není důkazem fašizace země.

„Sociálními sítěmi se šíří fotografie z ukrajinského Lvova, na kterých jsou Romové připoutáni lepící páskou ke sloupům a na tvářích mají zelenou barvu. U fotografií se tvrdí, že se jedná o uprchlíky z Kyjeva, kteří byli okamžitě po příjezdu bezdůvodně napadeni místním Ukrajinci. Jak však zjistil zpravodajský server Romea.cz, kontext fotografií je jiný. Jedná se údajně o skupinu kapesních zlodějů, kteří byli tímto nepřijatelným způsobem zadrženi při rabování. Ruská propaganda fotografie šířené s jiným kontextem využívá k potvrzení přítomnosti neonacistů na Ukrajině,“ píše Romea.cz. Podle informací zpravodajského serveru Romea.cz romské neziskové organizace z Ukrajiny již kontaktovaly příslušné vládní orgány, aby na tyto případy reagovaly a potrestaly všechny, kteří byli do protiprávního jednání zapojeni. Policie již několik útočníků, kteří přivázali Romy ke sloupům, identifikovala.

Brutální způsoby trestání rabujících popsal pro Českou televizi i redaktor Tomáš Vlach, který uvedl, že rabování je přísně trestáno. Viníci jsou přivazováni obnažení ke sloupům veřejného osvětlení a ponecháni tak. „Jsou to zákony války. Zkoušeli jsme s kolegy pátrat, co žene lidi k brutálním metodám proti narušitelům pořádku a došli jsme k tomu, že tam hrají roli staré kozácké tradice a zákony, které toto také určovaly,“ uvedl pro Českou televizi Vlach. Podle něj jsou takto lidé ponecháni do příjezdu policie, která s nimi potom zahájí klasické řízení. „Slyšeli jsme ale i tvrzení, že tito lidé budou převezeni na frontu do první linie a tam budou kopat zákopy pod palbou,“ dodal.

Ukrajina se nachází ve válečném stavu. Případný chaos a rabování by případně nahrálo postupu ruské armády.

Celý článek na webu Romea.cz

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

23 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

3 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

5 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google