Na internetu se znovu objevují články, že české řetězce nakupují máslo převážně z evropských hmotných rezerv. To má být důvodem poměrně příznivých cen poslední týdny. Má se jednat o několik let staré máslo, které bylo zmraženo a nyní rozmraženo.
Faktem ovšem je, že takové máslo jednoduše poznáte. „Jako evergreen se čas od času znovu objeví zpráva, že v obchodech je k mání až rok zmrazené a následně rozmrazené máslo. Na internetu i v televizi se objevily informace o tom, že Češi kupují v tuzemských obchodech i rok staré máslo, které bylo zamrazené a poté rozmrazené. S takovým tvrzením přišel podle médií například Zemědělský svaz. To se skutečně může na pultech objevit. Čeští výrobci takové máslo prodávají pod označením stolní máslo. S označením čerstvé se smí prodávat jen máslo po dobu dvaceti dní od data výroby. Takové máslo musí být uchováváno při teplotě do 8 °C. S označením stolní máslo se smí prodávat takové máslo, které mohlo být skladováno při chladírenských nebo i mrazírenských teplotách až dva roky. Z pohledu výživy takovému produktu nic není, určitě toto máslo horší není,“ píše web Vitalia.