Na protiukrajinských náladách těží nejrůznější média a weby. „Naléhavé: V Česku se znovu objevilo prudce závadné maso. Až půjdete příště do obchodu, dejte si pozor na závadné maso z Ukrajiny. Představuje velké nebezpečí pro lidské zdraví,“ píše jeden z webů. Tím prudce závadným je myšlena bakterie salmonelózy, která způsobuje průjmy a horečky, za prudce nebezpečnou však považovat nelze. Bakterie se navíc přenáší jen za určitých teplotních podmínek a za rozmnožení stojí obvykle nevhodné skladování nebo převoz. Minimální teplota pro jejich růst je 5 °C, maximální 47 °C, optimální cca 37 °C. Smrtelné pro ně jsou teploty nad 60 °C. Jako prevence tedy stačí maso řádné povařit nebo upéct.
Faktem je, že v kuřecím masu se občas bakterie Salmonella Infantis objeví. Naposledy to bylo v mase z Klatov českého původu. Předtím se jednalo skutečně o maso z Ukrajiny. K několika problémům s masem z Ukrajiny došlo také v říjnu loňského roku.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce provozuje web Potraviny na pranýři. Z něj je zřejmé, že na českém trhu se čas od času objevují nebezpečné potraviny, výroby z Ukrajiny však v něm nemají vysoký podíl. Z posledních 100 varováním byly z Ukrajiny jen dva případy.
Tip nám poslal Václav Feigl