Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Komunikace

PODVOD: Policie varuje před novou lstí. Pod záminkou, že jsou přátelé, se pachatelé snaží vylákat z mladistvých PIN k platbám

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Děčínští kriminalisté řeší sérii podvodů přes sociální sítě Facebook a Instagram. Neznámý pachatel se soustřeďuje hlavně na mladistvé.

 „Uživateli sociální sítě přijde zpráva od člověka, kterého má mezi přáteli, s žádostí o zaslání telefonního čísla, většinou s odůvodněním, že ztratil telefon. Dotyčný mu číslo pošle, pachatelem je pak požádán, zda by si na dané číslo mohl nechat zaslat zprávu s pinem od operátora. V ní je uvedeno, že se jedná o m-platbu a že pin nemá nikomu sdělovat. V domnění, že jde o přítele, dotyčný pin přepošle, pachatel jej pak použije na platby u počítačových her, samotné hraní, nebo peníze smění ve virtuální peněžence za skutečnou hotovost či za ně nakoupí bitcoiny,“ popsal trestnou činnost komisař Miroslav Stehlík pro Novinky.cz.

Poslední prosbou pachatele je pak žádost o zaslání PIN kódu, kterým je obnovovací heslo do facebookového profilu. „Pachatel se tak přihlásí na místo uživatele, změní heslo a dotyčného odřízne od jeho profilu,” uvedl Stehlík pro web Novinky.cz. Pachatel pak znovu osloví přátele na síti a čin se opakuje.

Kriminalisté zatím evidují víc než 10 poškozených, zejména mladistvých. Škoda dosahuje několika desítek tisíc korun. Policisté apelují, aby lidé nepřeposílali PIN kódy k platbám nikomu dalšímu. Zároveň doporučují rodičům, aby dětem mobilní platby u operátora zakázali. Případy napadaných profilů se týkají především dětí a mladistvých mezi 14 a 15 lety.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Share
Published by
Jan Cemper

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

5 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

19 hodin ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

2 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google