Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Počet potratů dlouhodobě klesá aneb lež na Pochodu pro život

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V sobotu 15. dubna 2023 proběhl v Praze Pochod pro život, organizovaný spolkem Hnutí pro život a pražským arcibiskupstvím. Akce vyvrcholila na Václavském náměstí vystoupením řečníků. Ty uváděli Zdeňka „Houkadlo“ Rybová a předseda Hnutí pro život Radim Ucháč, projevy přednesli kardinál Dominik Duka (který na závěr po požehnání účastníkům označil rušící protidemonstranty jako čtyřnohá zvířata), právník Jakub Kříž a předseda Hnutí pro život Radim Ucháč. Přítomen byl i arcibiskup Jan Graubner. Záznam celého pochodu pořídila TV Raptor Žarka Jovanoviče.

Deklarovaným posláním spolku založeného v roce 1992 je boj proti interrupcím. V souladu s tím předseda hnutí Radim Ucháč na Václavském náměstí prohlásil: „Oproti loňsku podle posledních statistik narostl počet umělých potratů o 10 % na 16 000, a nás to trápí.“ [Čas 1:40:46]

Protože je naprostý nesmysl hovořit v dubnu o meziročním srovnání a ve veřejných statistikách nebyly zřejmé údaje, na které se odvolává Radim Ucháč, obrátili jsme s dotazem na ÚZIS. Ten nám 17. dubna 2023 poskytl tabulku včetně dat za minulý rok. Tabulka skutečně uvádí nárůst počtu potratů mezi roky 2021 a 2022 z 15 492 na 16 438, což ovšem, jak napsal sám pracovník ÚZIS, není nárůst o 10 %, ale o 5,8 %.

Vyjádření pana Ucháče proto považujeme za nepřesné a manipulativní. Vůbec se totiž nezmínil o tom, že v roce 2020 byl počet umělých potratů ještě vyšší než vloni a že došlo k jednorázovému výkyvu, který nemá vypovídací hodnotu, protože určující jsou trendy. Jak totiž ukazují statistické údaje, klesal počet potratů od roku postupně z hodnoty 127 130 v roce 1988 na nejnovějších 16 438 v roce 2022. Navíc od roku 2001 jsou do počtu bez rozlišení interrupcí zahrnuty i potraty cizinek. V Ucháčem uvedeném počtu je navíc zahrnuto i 2694 interrupcí ze zdravotních důvodů. Obě posledně jmenované skutečnosti tedy dále oslabují argumentaci katolického spolku.

Jak dále ukazuje graf ČSÚ udávající počty potratů od roku 1958, soustavně a významně klesá i podíl interrupcí na celkovém počtu potratů (je ovšem pravda, že mezi roky 2021 a 2022 tento podíl vzrostl).

Všechna tato zjištění značně podkopávají existenční oprávněnost spolku Hnutí pro život.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

13 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google