Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Plán obnovy nijak nesouvisí s proočkovaností v jednotlivých zemích

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V souvislosti s epidemií COVID-19 také existují plány, jak obnovit ekonomiky poté, co se podaří virus SARS-CoV-2 a jeho mutace dostat pod kontrolu, aby nezpůsoboval přetížení nemocnic. Česká republika bude z celounijního plánu obnovy čerpat 180 miliard korun. Slovensko bude čerpat více jak 3 miliardy euro.

A právě v souvislosti s těmito plány se šíří hoax, že podmínkou čerpání je 75% proočkovanost populace proti onemocnění COVID-19. „Na sociálních sítích se začal šířit hoax o tom, že se peníze plánu obnovy vyplatí až tehdy, když bude mít Slovensko očkováno 75 % obyvatelstva. Není tomu tak. Vyplacení finančních prostředků z plánu obnovy je podmíněno plněním milníků a cílů, které jsme si jako země sami stanovili, schválili a ke kterým jsme se zavázali. Mezi nimi se opatření související s vakcinací nenacházejí. I když očkování plně podporujeme a věříme, že je to jediná cesta z aktuální situace, vyplacení finančních prostředků na něj není navázáno,“ píše slovenská stránka Plánu obnovy a odolnosti SR.

V českém prostředí s teorií přišel Aeronet. Nepravdivý text odkazuje na článek dvou ekonomů zveřejněný 18. května v blogové sekci webových stránek London School of Economics. Renato Giacon a Corrado Macchiarelli v něm zmiňují, že by bylo dobré, kdyby prostředky z tzv. Evropského fondu obnovy byly uvolněny až ve chvíli, kdy se ekonomiky jednotlivých členů EU budou moci po pandemické vlně znovu plně otevřít.

K tomu mělo podle autorů dojít koncem září 2021, kdy dle jejich odhadů „většina členských států EU dosáhne pětasedmdesátiprocentní proočkovanosti populace”, zatímco některé země ve střední a východní Evropě včetně České republiky a Slovenska „v této chvíli riskují, že budou zaostávat”.

Je třeba uvést, že Giacon ani Macchiarelli nepracují pro Evropskou komisi a jejich závěry nevyjadřují oficiální stanovisko EK. Nikde netvrdí, že by výplata z fondu byla přímo navázána na míru vakcinace. Jejich blog byl navíc publikován již v květnu, takže data, která uvádějí a která reprodukuje článek Aeronetu, jsou již zastaralá: například Irsko, které podle grafu v článku mělo v květnu naočkováno jen nějakých 50%, má nyní plně naočkováno 76% obyvatel.

Evropský fond obnovy neboli Recovery and Resilience Facility (RRF) byl založen jako nástroj k povzbuzení evropských ekonomik po útlumu způsobeném pandemií covid-19. Pro rozdělení prostředků je třeba splnit 11 kritérií určených Evropskou komisí (zde v Anexu V), mezi něž patří například určení klimatických cílů, investice do digitalizace, tvorba pracovních míst či ochrana životního prostředí. Očkování populace proti covidu v seznamu kritérií zmíněno není.

To AFP potvrdila i mluvčí zastoupení Evropské komise v Praze Magdaléna Frouzová. „Čerpání z Fondu obnovy není v žádném případě navázáno na očkování,” řekla Frouzová v e-mailu 1. prosince a dodala, že informace v článcích je „nesmysl a dezinterpretace”.

Zdroj: AFP, Policia SR

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

11 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

1 dnem ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

3 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google