Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Piráti a vypuštění pohlaví z průkazů

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V rámci projednávání legislativy o občanských průkazech navrhl již dříve pirátský poslanec Ondřej Profant vypuštění údaje o pohlaví držitele. Na základě toho řetězové emaily (např. ID 10802, 10618, 10311) tvrdí, že Piráti nejdříve zruší pohlaví na dokladech a až budou u moci, zruší pohlaví úplně (text nezmiňuje, jak by to chtěli udělat). Co skutečně vypuštění údajů o pohlaví znamená a k čemu to může být dobré shrnujeme v ověřovacím textu.

  1. Tvrzení:

„V rámci projednávání legislativy o občanských průkazech navrhl Pirátský poslanec Ondřej Profant vypuštění údaje o pohlaví držitele. Důvod? Prý pro lepší ochranu osobních údajů. Podle autora návrhu řada osob neodpovídá běžné představě o mužích a ženách a je potřeba ulehčit život trans a nebinárním lidem.“

Fakta:

Pirátský poslanec Ondřej Profant návrh v tomto duchu skutečně podal, v rámci návrhu odstranění i dalších údajů z nových občanských průkazů:

https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/ochrana-osobnich-udaju-obcanky.html

Tisková zpráva:

Praha, 30. dubna 2021 – V rámci projednávání zákona o občanských průkazech na půdě sněmovního Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj navrhl dnes pirátský poslanec Ondřej Profant vypuštění údaje o pohlaví držitele z občanských průkazů z důvodu lepší ochrany osobních údajů. Údaj by měl být odstraněn spolu s akademickými tituly a hodnostmi a dlouhodobě i s rodnými čísly – ponechány budou jen údaje nezbytné ke ztotožnění osoby. Vládní návrh zákona o občanských průkazech byl Sněmovně primárně předložen kvůli požadavku Evropské unie na zavedení biometrických údajů do identifikačních dokladů používaných pro cesty po Evropě.

Pirátský poslanec Ondřej Profant, mimo jiné i sněmovní zpravodaj tohoto tisku, nad rámec původně navržených změn navrhuje i vypuštění údaje o pohlaví. „Pohlaví uvedené v občance v praxi nenapomáhá identifikaci jejich držitelů. Někdy je tomu právě naopak, kdy vzhled lidí neodpovídá běžné představě o mužích a ženách, a tak vznikají zbytečná nedorozumění. Vypuštění pohlaví umožňují i mezinárodní standardy, podle kterých se doklady vydávají. Například německé občanky pohlaví neobsahují a Nizozemsko jeho uvádění ruší. Návrh tak jde v souladu s trendem, kdy do fyzických dokladů uvádíme jen skutečně identifikačně nezbytné údaje, ostatní specifické osobní údaje je možné pro konkrétní případy připojit elektronicky,” shrnul důvody svého pozměňovacího návrhu Profant, který je i předsedou sněmovního Podvýboru pro eGovernment.

„V neposlední řadě by návrh ulehčil život i tisícům trans a nebinárních lidí. Ti mají v občanském průkazu často uvedeno pohlaví, které neodpovídá jejich identitě a vzhledu, a tak způsobuje problémy v každodenním životě např. na poštách, úřadech a dalších místech,” dodal Profant, který je i spoluautorem pozměňovacího návrhu k matričnímu zákonu. Ten by zrušil dnes povinnou kastraci trans lidí při úřední změně pohlaví, která je kritizována Evropským soudem pro lidská práva a lidskoprávními organizacemi. Zákonem o občanských průkazech se nyní bude zabývat Sněmovna ve 2. čtení.

konec tiskové zprávy

V dubnu a květnu 2021, kdy se návrh zákona projednával, bylo toto téma publikováno v množství článků, a to jak ve velkých médiích, tak ve velké míře i v takzvaných alternativních nebo přímo dezinformačních. Také kolovalo v mnoha komentářích na Facebooku. Téma bylo různě obměňováno.

Tento text už pracoval i s argumentačním faulem „nakloněné roviny“, kdy naznačoval, že Piráti pohlaví chtějí zrušit napřed na dokladech, a potom, pokud vyhrají volby, i úplně (text nezmiňuje, jak by to Piráti chtěli udělat):

https://cz24.news/pirati-si-porad-hraji-s-pohlavim-ted-vam-ho-chteji-zrusit-na-obcankach/

Ve skutečnosti poslední návrh zákona nepočítá s tvrdým zrušením uvádění pohlaví, ale s volbou občana, zda ho tam chce mít uvedené či nikoliv:

https://www.forum24.cz/jak-media-dokazi-udelat-tema-z-vyskrtnuti-nepotrebneho-udaje-z-obcanky/

V červnu 2021 tento návrh poslanci odmítli, tedy na nových OP bude pohlaví zobrazeno.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-prechylovani-zenskych-jmen-uvadeni-pohlavi-v-obcanskych-prukazech.A210602_035447_domaci_kop?utm_source=twitter&utm_medium=wall&utm_campaign=idnes

  1. Tvrzení:

„Údajně existuje 10 druhů pohlaví.

Jak tedy budou policisté, úředníci a další oslovovat konkrétního člověka?“

 

Fakta:

Tento narativ, hojně používaný ve smyslu „zkaženosti dnešní doby“ nebo nesmyslnosti požadavků progresivistů a menšin, je používán s vysloveným nebo nevysloveným předpokladem, že je směšné tvrdit, že existuje více než dvě pohlaví.

Cit.:

Z komentářů na sociálních sítích, kde se objeví téma nebinarity, se zdá, že většinu lidí nejvíc trápí otázka, kolik těch pohlaví vlastně existuje, nebo že si někdo vůbec dovolí neidentifikovat se s pohlavím připsaným po narození. Osoby v rámci genderové rozmanitosti však často trápí fakt, že nejsou bráni vážně, jejich pocity a potřeby jsou bagatelizovány, případně zažívají kvůli své genderové identitě diskriminaci, šikanu nebo jiné nevhodné chování.

https://www.praguepride.cz/cs/cteni-a-foto/clanky/1565-dve-nebo-tri-ci-vic-kolik-vlastne-existuje-tech-pohlavi

pozn.: nebinarita je koncept více než dvou možností genderové identity.

 Existují dvě biologická pohlaví s tím, že se vzácně vyskytují nestandardní formy (ani muž, ani žena). Zde by se dalo mluvit o třech pohlavích, pro zjednodušení o dvou běžných.

Homosexuálové (gayové a lesbičky, ev. bisexuální) jsou pak muži a ženami, kteří sexuálně preferují stejné, nikoliv opačné pohlaví (u bisexuálních ne výhradně).

Existuje gender, tedy sociální  rod nebo identita (role). Ten se nemusí vždy překrývat s biologickým pohlavím.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gender

Transsexuál tedy může být někým, kdo sebe vnímá jako ženu v mužském těle nebo muže v ženském těle,

https://cs.wikipedia.org/wiki/Transgender

případně je

Nebinární (anglicky non-binary) je zastřešující kategorie pro genderové identity, které nejsou výlučně mužské ani ženské.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nebin%C3%A1rn%C3%AD

Z toho nutně nevyplývá ani deset, ani sedmdesát, ani víc pohlaví, jak je to v takových případech prezentováno. Existují však seznamy, kde je vyjmenováno množství označení. Primárním zdrojem rozšíření mýtu o nespočetných pohlavích však pravděpodobně mohla být politika Facebooku, který nabízel množství možností pro uživatele, které se ale ve většině překrývají, jde tedy o synonyma.

https://refresher.cz/46666-Britsky-Facebook-rozlisuje-71-pohlavi-Co-kazde-z-nich-znamena

Všechny varianty jsou tedy směsí biologického pohlaví, sexuálních preferencí a genderové identity. Není jich ovšem tolik, kolik jich dával na výběr Facebook, ani to neodpovídá číslům, která se používají v rámci zesměšňování konceptu více pohlaví.

Souhrn:

– Text tohoto řetězového mailu pochází z textu Iva Valenty

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivo_Valenta

který jej zveřejnil na svém FB profilu a odtud byl přejímán a zveřejňován:

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Ivo-Valenta-Hej-osobo-Nove-osloveni-Pohlavi-v-obcance-totiz-pry-neni-nutne-663348

– V řetězových mailech a textech tohoto typu jde o útoky na Piráty (blížící se volby do zastupitelské sněmovny říjen 2021). V médiích typu Parlamentní listy, Aeronet, CZ24, a dalších, bylo ignorováno  nebo zesměšňováno, že navrhovatel žádal i vypuštění jiných údajů v duchu eliminace zbytečného zveřejňovaných osobních dat (ochrana osobních údajů).

Naopak bylo zdůrazňováno, že když Piráti návrhem chtějí ulehčit osobám, kterým tento údaj na OP ztěžuje život, jde o „nadržování menšině“.

Poznámka nad rámec fact checkig:

– Statisticky nejrozšířenější cis-gender, tedy heterosexuální muži a ženy, jsou prezentováni jako tradiční a normální pohlaví ve smyslu „takhle to vždycky bylo“. To je kontext výchozího textu, s tím, že pokud někdo (Piráti) tvrdí, že realita je jiná, a je potřeba to zohlednit, je blázen.

– Nepředjímat pohlaví osloveného zřejmě považuje autor textu za nesmysl, a vysmívá se tomu.

Jaká je skutečnost:

– V češtině vytváří nedorozumění neexistence potřebných pojmů (známe jen pohlaví, rod – nemáme české slovo pro gender

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gender

– a gender se zase do češtiny překládá jako rod. Vlastností českého jazyka je, že v řeči téměř vždy specifikuje, o jaké pohlaví jde, což je typické u slovanských, ale ne v takové míře u jiných jazyků. Přitom pohlaví a gender nejsou totožné, je tedy obtížné v češtině krátce vyjádřit o co jde.

Protože nemáme k dispozici česká slova (transsexuál by byl česky něco jako přespohlavník a nebinární by bylo něco jako nedvojný) je lehčí vyvolat dojem, že tyto věci jsou vymyšlené, a vlastně v realitě neexistují – že jsou produktem módy nebo si to vše dotyční vymysleli.  [1]

Jazyk a slova jsou tím, co nejvíc vynáší na povrch téma pohlaví/genderu, které je zneužívané ve verbálních útocích. Přitom například maďarština rody nezohledňuje:

Cit:

V maďarštině se nerozlišují gramatické rody. V jazyce se dokonce nepoužívají samostatná zájmena ona a on, je jen jedno společné zájmeno pro 3. osobu jednotného čísla, a to ő (používá se při zdůraznění). Je proto celkem reálné přečíst v maďarštině velkou část románu bez toho, aniž bychom zjistili pohlaví postav.

https://lingvo.info/cs/lingvopedia/hungarian

– V jiných kulturách pak existují běžně používané a v jazyce zohledněné koncepty více než dvou pohlaví nebo více než dvou genderových rolí, toto téma je ale nad rámec této poznámky.

[1] Článek, který se vztahuje k četnosti trassexuality u dvojčat: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15532739.2013.750222

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Čeští Elfové

Elfové je v českém internetovém prostředí sebeprezentační název anonymní aktivistické skupiny, která si vzala za cíl „boj s internetovými trolly, kteří šíří dezinformace a proruskou propagandu“. Skupina se zformovala v roce 2018 po vzoru obdobných skupin v pobaltských státech, například Litvy, kde podobná aktivita vznikla asi o pět let dříve. Přijala od nich také označení za elfy.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

23 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google