Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Komunikace

Okurková sezóna v plném proudu? CNN Prima udělala kauzu z postrčení

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Některá média se snaží evidentně přiživit napjatou situaci mezi některými Romy a Ukrajinci. V Novém Bydžově ležícím na hranici Královehradeckého a Středočeského kraje došlo k banální strkanici, kdy zjevně opilý mladý Ukrajinec slovně provokoval místní Romy a jeden z romských spoluobčanů pak do mladíka strčil. Nic víc se nestalo. To však nezabránila CNN Prima udělat monstrózní reportáž z místa události a k události se vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan.

„Vážně tohle postrčení komentuje ministr vnitra Vít Rakušan? A vážně o tomhle několikaminutovém provokování ukrajinského Bruce Leeho a následném žďuchnutí píše CNN Prima NEWS jako o dalším drsném konfliktu mezi Romy a Ukrajinci? A nezbláznili jste se náhodou?“ ptají se redaktoři webu Romea.cz.

„Co se však ve skutečnosti podle nesestříhaného videa stalo? Video nejdříve ukazuje, jak zjevně podnapilý mladík s batohem předvádí před skupinou mladých Romů a Romek několik minut kreace hodné nezapomenutelného bojovníka Bruce Lee. Romové a Romky z něj mají spíše legraci a na provokace nereagují, otáčejí se k němu zády. Rusky nebo ukrajinsky hovořící mladík se ke skupince stále Romů stále vrací. V jednu chvíli si pak novobydžovský Bruce Lee sundá batoh a jde k mladému Romovi, který před ním nejdříve ustupuje a následně do něj lehce strčí. Mladík s batohem znovu slovně útočí na mladého Roma a přiblužuje se do jeho těsné blízkosti. V tu chvíli se do incidentu vloží další Rom, který do provokujícího mladíka strčí silněji, ten zavrávorá a padá na zem. V ten moment však ostatní přihlížející i muž, který celý incident natáčí, brání dalšímu konfliktu a všichni provokujícímu mladíkovi říkají ať jde pryč, mezitím ale volají také policii. Video pak ukazuje po nějaké době i příjezd policie, které Romové vysvětlují, že mladík vyhrožoval, že si zavolá dalších 50 kamarádů. Romové si pak v další části videa stěžují, že policisté se potyčkou nechtěli zabývat,“ popisuje konflikt Romea.cz.

„Dle oznámení šlo o potyčku dvou mužů, po příjezdu hlídky se druhý z nich na místě již nenacházel. Újmu na zdraví jsme v souvislosti s tímto případem nezaznamenali, incidentem se nadále intenzivně zabýváme, zjišťujeme veškeré okolnosti, aby došlo k řádnému prošetření,” napsala policie v reakci na sestříhané video šířící se na sociální síti Twitter, kde v popisku uživatel pod jménem Kožený Jiří zcela lživě píše o tzv. “romské férovce”.

„Dokážu pochopit rozhořčení, které tyhle zprávy vyvolávají. Prosím, berte ale v úvahu fakt, že napsat osobní komentář na spornou událost je otázkou několika vteřin. Zatímco prošetřit, co se opravdu stalo, nějakou dobu trvá. Děkuji policii, že věc řeší a veřejnost bude informovat,“ komentoval banální událost ministr vnitra Vít Rakušan.

Částečně tak kvůli falešné zprávě o romské férovce, částečně pak díky horlivosti médií se přifukuje napjatá situace mezi dvěma nejpočetnějšíma menšinami v ČR. Asi si těžko představit, že by takto CNN Prima NEWS informovala o každém opileckém postrčení.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Jindřich Rajchl vyhrožuje České televizi zrušením

Česká televize si dovolila zveřejnit průzkum volebního potencionálu od společnosti Kantar. To však neměla dělat.…

58 minutami ago

Šíří se fáma o úmrtí českých vojáků na Ukrajině

Na sociálních sítích se poslední dobou šíří fáma o údajném úmrtí sedmi českých vojáků na…

6 hodin ago

Kastoreum se používá v jídlech minimálně, jako náhražka se požívá vanilin

Na sociálních sítích se šíří příspěvek, který informuje o náhražce vanilky, maliny či jahody v jídlech.…

23 hodin ago

Opět se šíří vylhaný citát Jiřího Stracha

Na Facebooku se opět začíná šířit vymyšlený citát z loňska. „Je neuvěřitelné, jak se Američanům ve…

1 dnem ago

Přepisování historie? Falzifikát a pravda

Na sociálních sítích se šíří údajný citát mluvčí Bílého domu, že „USA a Ukrajina bojovaly…

2 dny ago

Česko patří mezi země nejvíce napadané ruskými hybridními aktivitami

Podle prohlášení NATO Česká republika patří mezi 7 zemí, kde jdou nejlépe zpozorovat ruské hybridní…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google