Noví internetoví šmejdi šířící hoax: Superkvašáci


Na internetu se objevily webové stránky Superkvašáci, které nabízí online kurz  pečení kváskového chleba za 359 Kč nebo e-book s recepty za 269 Kč, ke kterému zájemce obdrží výše zmíněný online kurz zdarma. Web údajně založila Ing. Eva Dudíková, která se zdravé výživě věnuje od roku 2007.

Stránky mají i svoji facebookovou variantu, kde šíří hoax ohledně „obyčejných“ tukových rohlíků, které prý nemají lidé kupovat. „Pokud jste si mysleli, že obyčejný rohlík, který koupíte za 1,90 Kč v supermarketu, obsahuje pouze základní ingredience, jako tomu bylo dříve, velmi jste se mýlil. Dnešní rohlík je téměř chemická laboratoř. Obsahuje více než 30 látek (regulátory kyselosti, kypřící látky, emulgátory, enzymy atd.). Proč? Výrobci říkají, že díky nim mohou přizpůsobit chuť, vzhled, trvanlivost a cenu rohlíků aktuálním přáním zákazníků a rovněž si usnadnit práci, aby se jim těsto co nejsnadněji zpracovávalo. Pravý důvod přidání aditiv je ale ten, aby mohli snížit náklady tím, že aditivy prodlouží trvanlivost a použijí levné suroviny (za 30 let se nejen změnilo složení rohlíků, ale také snížila hmotnost a obsah tuku, proto už rohlíky nejsou tak křupavé, ale spíše „gumové“),“ uvádí nepravdivé informace stránka Superkvašáci. Hoax, který má přes 4 tisíce sdílení, ale odkazuje na léta staré informace. Konkrétně na článek Idnes z roku 2013 a na článek bulvárního Aha! z roku 2009. Přímo na webech mnoha supermarketů se dnes můžeme přesvědčit, že tomu tak není. Pro Tesco vyrábí 20 různých pekáren. Ve složení ani jedné z nich není 30 ingrediencí, ani 20, v drtivé většině ani 10. Trochu hůře na tom je Globus, který přiznává 13 ingrediencí.

Ve všech případech je nabízen rohlík o váze 43 gramů, který je standardem a byl standardem i v roce 1989. „Norma, kdy rohlík měl vážit 43 gramů, byla stanovena v roce 1961. Od té doby se připravuje v této váze. Před tím se váha různila. Co se složení týká, pamatuji si, že za komunistů se sypalo pečivo i tou nejlevnější kamennou solí. Kvalitní sůl prostě nebyla. V současnosti pekárny používají sůl alespoň obohacenou jódem,“ odpověděla nám nutriční specialistka Jiřina Malá.

Pečivo z regionální pekárny je bezesporu kvalitnější než ze supermarketu a málo na čem si pochutnáte tak, jako na pečivu právě vytaženém z trouby. Že rozdíly jsou však tak enormní, je hoax.

 
Jan Cemper