Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

NESMYSLNÝ NARATIV: Vakcína je experimentální

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V souvislosti s očkováním proti COVID-19 se objevuje stále častěji narativ, že vakcíny proti onemocnění COVID-19 jsou experimentální. Ve skutečnosti to samozřejmě není pravda.

Psali jsme o tom už v několika předchozích článcích. Je to na základě toho, že vakcíny byly (jen) podmínečně schváleny. Podmínečné schválení léčiva není nic nového. Například EMA takto schválila řadu léků. Rozdíl mezi schválením a podmínečným schválením je pouze ten, že společnost, která podmínečně schválený léčivý přípravek uvádí na trh, o něm musí reportovat další údaje.

Zkuste si sami do Google/Seznamu/Centrum/whatever zadat Pfizer(/Moderna/Astrazeneca) vaccine safety study popř. animal study nebo phase 1(/2/3) study a jedny z prvních výsledků budou odkazy na vědecké žurnály, kde tyto studie vyšly. Pro zajímavost například Pfizer: Studie na zvířatech1. a 2. fáze3. fáze.

Podmíněné schválení, které je vakcínám uděleno, je zcela běžná praxe při zaváděný nových farmaceutických produktů během nouzových stavů. Neznamená to tedy, že by vakcína nebyla ozkoušená a je experimentální. Znamená to, že existuje důkaz o její účinnosti a bezpečnosti a její přínos převažuje risk a výrobce má povinnost monitorovat bezpečnost během nasazení na vlastní náklady a tato data pravidelně dodávat na příslušný úřad,“ dodává Antonín Šlajch z projektu Iluminátor.

„Vakcíny jsou řádně registrovány a vylučujeme, že jde o experimentální použití. Všechny léky a vakcíny registrované se v EU a i v dané zemi monitorují i ​​po registraci, a jejich přínosy musí převyšovat nad potenciálními riziky,“ uvedl pro slovenskou policii Státní ústav pro kontrolu léčiv.

„Registrace s podmínkou se používá u léků, které slouží k léčbě, resp. prevenci nemocí, kde neexistuje jiná léčebná alternativa (tzv. UNMEE medical need). I při takových lécích však platí, že přínos jejich použití je vyšší, než riziko. Držitelé obou registrovaných vakcín mají povinnost nadále poskytovat výsledky z hlavního zkoušení, které pokračuje 2 roky. Toto zkoušení a další studie poskytnou údaje o trvání ochrany, o spolehlivosti vakcíny při prevenci těžkého průběhu onemocnění COVID-19, o spolehlivosti ochrany lidí s oslabeným imunitním systémem, jakož i dětí a těhotných žen a údaje o tom, zda se vakcínou předchází onemocnění bez příznaků. Tak, jako u všech léků, i u vakcín je povinností držitelů neustále vyhodnocovat údaje i po registraci léků, a to z důvodu zajištění ochrany pacientů. Z toho vyplývá, že vakcína proti koronaviru není lidem podávána experimentálně,“ píše vědecký magazín Fontech.

Proces schvalování vakcíny je důkladný a transparentní. Vakcíny proti onemocnění COVID-19 musí projít třemi fázemi klinického zkoušení a splňovat přísné normy ještě před tím, než Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) vydá kladné doporučení k používání, stejně jako při jakékoliv jiné vakcíně. Farmaceutické společnosti vykonávají tyto klinické studie podle norem stanovených agenturou EMA s cílem ověřit účinky zkoušených léků a chránit dobré životní podmínky účastníků zkoušení.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

19 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

2 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

2 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

3 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

3 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google