Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Nepotvrzené: Demonstranti ve městě Minneapolis brutálně napadli hendikepovanou bělošku na vozíčku

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Prvního června zveřejnila FB stránka Life Is Not Fair video z nedávných protestů v Minneapolis. Protesty začaly po úmrtí George Floyda, kterého zadržela 25. května policie za placení falešným šekem. Floyd se zatýkání bránil a tak jej čtyři policisté spoutali a následně mu jeden z nich 8 minut klečel na krku, přestože si Floyd stěžoval, že nemůže dýchat. I když bylo video zveřejněno na sociálních sítích, policie nikoho z policistů neobvinila. Následovaly masové protesty ve státě Minnesota, které se postupně přenesly do celých Spojených států amerických. Vedení policie obvinilo policistu, který klečel Floydovi na krku až po čtyřech dnech a následně i další tři policisty, kteří se zatýkaní účasnili. Protesty byly doprovázeny případy rabování, žhářství a potyčkami se zasahujícími policisty. Zranění a mrtví jsou jak na straně demonstrantů, tak na straně strážců veřejného pořádku. Asi po týdnu se situace uklidnila a protesty byly drtivou většinou poklidné.

Video je nepřehledné, vypadá to, že je sestříháno ze tří různých zdrojů a nebo jsou některé části vynechány. Zabírá ženu na elektrickém vozíku, kterou v první části odtlačí a fyzicky napadne afroameričan, ve druhé části je postříkána hasicím přístrojem a ve třetí ji černoška zezadu několikrát praští do hlavy. Video je znepokojující a budí dojem, že takové chování nebylo vyprovokované, že žena na vozíčku byla napadena bezdůvodně.

Při bližším zkoumaní slyšíme na pozadí ať nesouhlasné ‘No, no’, ‘Leave her alone’ (‘nechteji na pokoji’) s napadením ženy na vozíčku nebo dotazy, zda je v pořádku a zda pro ni může tázající se něco udělat. Slyšíme také urážky ‘Get the fuck out of here’ (‘vypadni odsud’) a dokonce slova ‘She’s stabbing people’ a ‘She has a knife, watch up’ (‘Bodá lidi’ a ‘má nůž, dejte pozor’). A zavírací nůž v její pravé ruce je skutečně vidět v její pravé ruce od 35. vteřiny, než ho žena o pár vteřin později schová. Když budeme pátrat po dalších informacích najdeme celou řadu protichůdných odkazů ať ve prospěch té ženy a nebo ty, které ji viní z pobodání lidí.

Tématu se zhostil také server Politifact, krerý mapuje odkazy na Twitteru a prochazí různé verze videa, které se na sociálních sítích objevily. Žena se snažila vozíkem blokovat vchod do prodejny Target v Minneapolis, který zrovna rabovali někteří účastníci demonstrace. Žena samotná tvrdí, že ji rabující lidé pobodali, proti tomu se dají najít svědectví, že ona bodala lidi, kteří si z prodejny kradli věci. Celou situaci PolitiFact shrnuje tak, že téměř všechna videa jsou sestříhaná, u některých je vymazán zvuk, aby se daly použít pro osočení demonstrantů. Dá se také najít na video, kde žena bez problému vstává z vozíku a chodí. Politico kvůli nedostatku důkazů z první ruky a absenci potvrzených svědectví nedává verdikt na které straně je pravda.

Rozborem různých videí o události se zabývá také server Insider v tomto článku.

Video ve skupině Life Is Not Fair ma pres 3,4 milionu shlédnutí, 14. tisíc reakcí a 64. tisíc sdílení.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Lubomír Tomeček

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

17 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

1 dnem ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google