Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Neobjevený hoax, který do Čech teprve přijde

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Jaké video má šanci stát se mezinárodním hoaxovým hitem a multikulturní hoaxovou legendou? Ukážu vám jednoho z mých favoritů.

( Aktualizováno ) Po internetu se potuluje obrovské množství amatérských nahrávek a fotografií. Jak jinak, při stále se rozšiřujícím internetovém připojení na straně jedné, a počtu smartphonů na straně druhé. Není samozřejmě žádnou záhadou, že takové fotky nebo videa je velmi snadné doplnit je o jiný kontext, zasadit je do jiné situace, jiného času anebo úplně jiné země. Nedá to moc práce. Stačí mnohokrát třeba jen doplnit titulky nebo sdílet s vymyšleným komentářem.

Položil jsem si otázku, jaká videonahrávka má největší šanci stát se hoaxovým hitem, legendou která obíhá svět v desítkách národních mutacích. Tak především – je třeba myslet globálně. Vybrat takové video, které je univerzální. Dostatečně obecné, významově naprosto jasné a zároveň dost nezřetelné na to, aby nikdo nepoznal odkud pochází a kdo v něm vystupuje.

Chcete příklad?

Dnes si ukážeme, že totožný princip funguje nejen u nás.

Zdroje šířící naprosté bláboly totiž nejsou jen v Čechách. Tak třeba stránka Deutschland DECKT AUF má na Facebooku 54 tisíc fanoušků a nedisponuje žádným webem. Název stránky v překladu znamená Německo odhaluje, a obsahově je založená na prvoplánovitém strašení a neutuchající mobilizaci svých příznivců.

Stránka uvádí sama sebe heslem, které v různých modifikacích známe velmi dobře i z Čech: “Ukazujeme pravdu, o které politici a média mlčí ! Žádná nenávist, ale pouze nahá pravda !” (pozn.1)

A tahle FB skupina zveřejnila 29. února 2016 video s názvem: “Flüchtlinge in Griechenland … ohne Worte” čili “Uprchlíci v Řecku … bez komentáře”.

V něm můžeme vidět malou skupinu policistů ustupujících před mnohonásobně početnějším davem. Dav háže na policisty kameny a stále se přibližuje, až se policisté dávají na útěk. Vypadá vážně děsivě. Chudáci policisté, je jich málo, dav je mohutný a hrozivý, navíc samý uprchlík, imigrant a tak podobně. Video nasbíralo více než osm tisíc sdílení.

Jenže jak už to u podobných zdrojů bývá, kontext je zcela smyšlený.

Video totiž není z Řecka a nejsou na něm uprchlíci. Jenže má potenciál stát se onou hoaxovou legendou. Zopakujme si vstupní podmínky – je univerzální, amatérské a krátké, s jasným vyzněním, ale bez jasných jazykových a kulturních markerů. Nikdo tedy nepozná odkud skutečně je a tak je snazší mu uvěřit v téměř jakémkoli kontextu.

Jak už jsme si řekli, výše zmíněný příspěvek o údajné situaci v Řecku byl publikován na Facebooku 29. února 2016 ve skupině Deutschland DECKT AUF.

Jenže to samé video je ale použito jako záznam demonstrace proti venezuelskému prezidentovi Nicolasis Maduro Morosovi o více než půl roku dříve. ( 13. 6. 2015 )

Jenomže – světe div se – to samé video ukazuje i demonstranty v čínském Puning City v Guangdongu. ( 24. 12. 2015 )

Odkud se tedy nahrávka vzala?

To se zcela jistě nedozvíme. Jako nejpravděpodobnější se jeví určení videa jako zachycení části protestů proti volebnímu zákonu v konžské Kinshase z ledna 2015. Právě v tomto období se totiž nahrávka poprvé objevuje na internetu – a to 19. 1.2015 na konžském blogu Jeannota Kabuya banamikili.skyrock.com.

následně ve stejný den je převzato webem congoflash.com pod názvem Začátek lidového povstání v Kinshase.

Původní zdroj se ukazuje jako nevypátratelný už jen pro to, že se jedná o nahrávku amatérskou, s vysokou pravděpodobností však pochází právě z Konga. Kdo je však jejím autorem nevíme.

Nezbývá než si počkat, až přijde česká mutace této zaručené pravdy, kterou nám zlá média a politici tají. Mám za to, že to nemůže trvat dlouho, přece jen video oběhlo svět a už proniklo i do Německa. Tak tedy – který z českých šiřitelů pravdy zvedne nabízenou rukavici a ujme se ho?

Aktualizace 3.3. :

Internetová realita je leckdy rychlejší, než by člověk čekal. Video už v Čechách je, šíří ho FB skupina We are Here At Home.com a už bylo sdíleno 1856x.

Poznámka:

  1. Překlad: Wir zeigen die WAHRHEIT die sonst von Politik & Medien verschwiegen wird. Kein Hass sondern nur die nackte Wahrheit! )
  2. Screenshot blogu banamikili.skyrock.com z 19. 1. 2015

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Petr Nutil

Žurnalista, autor knih Média, lži a příliš rychlý mozek a Jak neztratit rozum v nerozumné době, zakladatel manipulatori.cz.. Podpořte mě na Patreonu!

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

22 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google