Dvě nová nařízení Evropské komise o schválení používání produktů z konkrétních druhů hmyzu jako potravinových složek vyvolala začátkem roku 2023 vlnu konspiračních příspěvků na sociálních sítích. V příspěvcích se tvrdí, že spotřebitelé prý nebudou vědět, že konzumují hmyz, protože neexistují řádná pravidla pro jejich označování. Rovněž texty uvádí, že producenti potravin budou přidávat hmyz do potravin a vy o tom ani nebudete vědět, protože většina lidí neumí latinsky.
Evropská komise však od potravinářských výrobců vyžaduje, aby uváděly přítomnost složek z hmyzu na svých produktech, a také jejich potenciální alergenní povahu. Na konci obou povolení zveřejněných v Úředním věstníku EU se nachází příloha, která obsahuje dvě tabulky. V první tabulce jsou uvedeny požadavky na označování nových potravin a obsahuje sloupec s označením: „Další specifické požadavky na označování“.
V bodě 1 sloupce se uvádí, jak by se měly nové potraviny označovat na etiketách, přičemž uvádějí, že přítomnost hmyzu má být explicitně uvedena. V případě cvrčků tento bod nařizuje, aby výrobci označily ve složení výrobku „částečně odtučněný prášek ze cvrčka domácího Acheta domesticus.“
U larvy potemníku v bodě 1 je nařízeno zákazníky informovat o tom, že výrobek obsahuje „Mražené/pastové formy larvy Alphitobius diaperinus larvae (potemník stájový)“ nebo „Sušené/práškové formy larvy Alphitobius diaperinus larvae v závislosti na použité formě. Tvrzení, že složky budou uvedeny pouze pod latinskými názvy, jsou proto nepravdivá.
Zdroje: AFP, Policia SR