Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Ne, Vít Rakušan neplánoval navézt do ČR migranty. Mluvil o pomoci 6 konkrétním lidem

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Jak vzniká manipulace, se může podívat na příkladu článku Parlamentních listů, který přebral ve dvou příspěvcích Tomio Okamura (1, 2). „Média zveřejnila, že lídr koalice Piráti-STAN Vít Rakušan jako starosta Kolína řekl, že by klidně přijímal imigranty ze Sýrie. A plánoval je navézt přímo do středních Čech,“ tvrdí předseda SPD Tomio Okamura. Tím médiem jsou Parlamentní listy a pasáž o navážení migrantů zcela překroutil. Vít Rakušan hovořil před lety (v roce 2018) o něčem úplně jiném.

„V roce 2005 měl Kolín 29 tisíc obyvatel, v současné době má 31 tisíc obyvatel. Přibyly nám dva tisíce ekonomických imigrantů, kteří přišli hlavně do průmyslové zóny za městem. Jde o lidi z chudších regionů republiky, Ostravska, Ústecka, ale i Slovenska, Ukrajiny, Polska. Pro město nebyl jejich příchod jednoduchý, ale nějakým způsobem si s ním poradilo. Ta situace si sedla a funguje. Takže kdyby někdo přišel a řekl: Vážený pane starosto, máme tady šest Syřanů, kterým vyhořely baráky, a my pro ně potřebujeme najít ubytování, tak já odpovím: O čem se tady bavíme? Dejte mi na to měsíc, s ředitelem školy zařídím školní docházku, uspořádám velkou besedu s obyvateli v místní knihovně, ať jim Syřané na mapě ukážou, odkud jsou, ať na fotkách ukážou, jak teď jejich země vypadá, a vysvětlí, proč je tady máme a že nám děkují za to, že tady s námi mohou žít. V Kolíně je pokles kriminality mezi roky 2013–2018 v absolutních číslech o 65 procent. Neříkám, že je to naše zásluha, jde o obecný trend, navíc máme výborného ředitele policie,“ řekl deníku Respekt Vít Rakušan. Vít Rakušan tedy hovořil o teoretické možnosti pomoci 6 konkrétním lidem, kdyby se na něj někdo obrátil.

Kromě toho Vít Rakušan v roce 2019 loboval za přijet 40 uprchlických dětí. „Víte, já jsem členem bezpečnostního výboru, a tam je předsedou vážený pan kolega Koten, který navrhoval v rámci zahraničních cest se podívat, jak vypadá situace s migranty ve Francii. Já jsem zase navrhoval, aby se bezpečnostní výbor a jeho členové včetně tedy členů za SPD jeli podívat na to, jak vypadají životní podmínky dětí, které jsou v této době právě v uprchlických táborech v Řecku. A jednoznačně si musíme uvědomit, že Česká republika patří k zemím s vysokým životním standardem. A pokud tady debatujeme o tom, zda máme nebo nemáme na to, přijmout 40 dětí, které jsou v uprchlickém táboře, tak prostě ukazujeme, že nám ty evropské hodnoty, na kterých Evropa stojí, až tak vlastní nejsou,“ řekl ve sněmovně.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

15 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

23 hodin ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google