Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HoaxStudie

MÝTUS: Vakcíny proti COVID-19 jsou experimentální

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Jak jsme psali už v několika předchozích článcích, šíří se narativ o tom, že údajně vakcíny proti COVID-19 jsou jen experimentální. Je to na základě toho, že vakcíny byly (jen) podmínečně schváleny. Podmínečné schválení léčiva není nic nového. Například EMA takto schválila řadu léků. Rozdíl mezi schválením a podmínečným schválením je pouze ten, že společnost, která podmínečně schválený léčivý přípravek uvádí na trh, o něm musí reportovat další údaje. U všech schválených vakcín navzdory rychlému vývoji vakcín proběhly řádně všechny tři fáze klinického testování. Více se tématu věnuje Iluminátor.

Vakcíny prochází složitým procesem schvalování a musí mít (úspěšně) ukončené všechny tři fáze testování.

Výstupy těchto fází jsou rigorózní vědecké studie, které prochází peer-reviw. Nejsou to jen nějaké „tiskové zprávy od výrobců“, jak už jsem se nejednou dočetl v nějakém dezinformačním článku.

Zkuste si sami do Google/Seznamu/Centrum/whatever zadat Pfizer(/Moderna/Astrazeneca) vaccine safety study popř. animal study nebo phase 1(/2/3) study a jedny z prvních výsledků budou odkazy na vědecké žurnály, kde tyto studie vyšly.

Pro zajímavost Pfizer: Studie na zvířatech, 1. a 2. fáze, 3. fáze.

Podmíněné schválení, které je vakcínám uděleno, je zcela běžná praxe při zaváděný nových farmaceutických produktů během nouzových stavů.

Neznamená to tedy, že by vakcína nebyla ozkoušená a je experimentální. Znamená to, že existuje důkaz o její účinnosti a bezpečnosti a její přínos převažuje risk a výrobce má povinnost monitorovat bezpečnost během nasazení na vlastní náklady a tato data pravidelně dodávat na příslušný úřad.

Je však třeba brát v potaz, že zde cesta nekončí. Momentálně probíhá čtvrtá fáze testování vakcín, tzv. poregistrační. Při té se sleduje zjištěná bezpečnost v praxi a zajišťuje se maximální možná bezpečnost.

Ostatně jsme to mohli vidět v případě vakcíny společnosti AstraZeneca kdy při sebemenším podezření byla vakcinace pozastavena a vakcína byla prověřena. To je nyní za námi a my již víme, jak to bylo. Více si o tom můžete přečíst například zde.

Z praxe vidíme, že výše zmiňované vakcíny JSOU bezpečné nad klasický bezpečnostní rámec jiných, již používaných, vakcín.  Ale co to? Že prý snad farmaceutické společnosti nemají zodpovědnost za své výrobky?  To je častý omyl a velmi zastaralý argument, o kterém se můžete (mimo jiné) dočíst zde.

Příspěvek vyšel původně na facebookovém profilu Iluminátora. Navštivte také jeho profil na Instagramu.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Iluminátor

Podpořte Iluminátora na Patreonu: https://www.patreon.com/iluminatorCZ Za projektem stojí Antonín Šlajch. Na streamech přednáší o kritickém myšlení a odhaluje hoaxy a dezinformace.

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 hodiny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

6 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

1 dnem ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google