Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Studie

Nevěřte fake news: parazité v stíracích tyčinkách antigenních testů nejsou

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V současné pandemii se daří hoaxům a lživým zprávám. Na jednu nedávnou fake news, kolující sociálními sítěmi, si posvítili vědci z Laboratoře elektronové mikroskopie Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR. Zareagovali na příspěvek, v němž bylo video se snímky ze světelného mikroskopu ukazující konec špičky tyčinky, která se používá ke stěru z nosu při testování na koronavirus. A že prý jsou na štětečku vidět černé nitky, prý parazité, kteří nám přelezou z nosu rovnou do mozku.

Obrátil se na nás pracovník z firmy, pověřený úkolem zajistit proces testování jejich zaměstnanců. Nelehký úkol – sehnat rychle antigenní testy za přiměřenou cenu, nastavit systém testování a hlášení jeho výsledků a doladit milión dalších drobností. S jednou překážkou však vůbec nepočítal. A ukázala se dosti podstatná. Nepočítal se strachem zaměstnanců z testování, které vyvolalo výše popsané video “ukazující parazity” na konci výtěrové tyčinky.

Protože máme tu nejlepší techniku, kterou můžeme pozorovat mikrosvět, a dlouholeté zkušenosti s objevováním neviditelného světa kolem nás, rozhodli jsme se testovací tyčinku prověřit. Nejdříve jsme ji prohlédli ve světelném mikroskopu, a potom jsme ji přesunuli do rastrovacího elektronového mikroskopu JEOL 7401F. Jak dokazují snímky, štětička na konci výtěrové tyčinky je opravdu dokonalým kartáčkem. Žádní parazité, a to ani kulovitého, ani nitkovitého tvaru se na ní nevyskytují!

Překvapila nás její čistota, která v mikrosvětě plném bakterií, spór plísní, pylů a nepřeberného množství úlomků a vláken není běžná a odpovídá požadavkům na čistotu materiálu, který se dostává do těsného kontaktu s nosní sliznicí,“ říká Jana Nebesářová z Laboratoře elektronové mikroskopie. “Každopádně, pokud štětičkou zašťouráte někde jinde než ve vašem nosu, je jisté, že se do kartáčku zachytí spousta smetí, které může vypadat jako miniaturní vetřelci či parazité,” dodává.

Pravdou však je, že čerstvě vybalená štětička na výtěr z nosu nic takového neobsahuje.  Antigenních testů založených na výtěru z nosu se na rozdíl od potíží způsobených koronavirem určitě nemusíme bát.

Článek vyšel původně na webu Akademie věd ČR

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Převzato

Recent Posts

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

1 hodinu ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

1 dnem ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

3 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google