Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

MÝTUS: Vakcíny jsou nebezpečné pro seniory

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Očkování proti covid-19 je terčem usilovné dezinformační kampaně. Cílem dezinformátorů je záměrná manipulace se čtenáři s vidinou vlastního prospěchu. 

Jednou z nejrozšířenějších dezinformací je tvrzení, že očkování proti covid-19 je nebezpečné pro seniory. Vzhledem k tomu, že senioři jsou více ohroženi těžkým až fatálním průběhem nemoci covid-19, je pro ně rozhodnutí o očkování na základě faktů zvláště důležité.

V České republice bylo přibližně 50 % úmrtí na covid-19 ve věkové skupině 80 let a více. Riziko úmrtí na covid-19 je pro seniory nad 75 let přibližně 200x vyšší než pro lidi mladší 65 let bez rizikových faktorů. Na druhé straně kolují po sociálních sítích falešné zprávy o tom, jak právě senioři umírají po očkování různými vakcínami proti covid-19.

Všechna podezření na úmrtí v časové souvislosti s očkováním vakcínami proti covid-19 jsou velmi přísně posuzována a zkoumána. Dosavadní šetření neprokázala, že by vakcíny proti covid-19 byly spojeny s vyšším výskytem úmrtí mezi seniory. Nelze zapomenout na to, že tato nejrizikovější skupina je také nejzranitelnější. Tito lidé budou mít riziko úmrtí vyšší i bez onemocnění covid-19 nebo očkování proti němu. Obecné riziko přetrvává – i za normální situace umírá více seniorů než mladších lidí.

Podívejme se, jaké výsledky má reálné použití vakcín proti covid-19. K dispozici jsou již první čísla: V Izraeli proočkovali velkou část populace a zjistili, že u populace 70 let a starších se po dvou dávkách vakcíny snížil výskyt onemocnění covid-19 s klinickými příznaky o 98 %5. Tato data odrážejí zkušenost asi 148 000 lidí – 79 000 očkovaných a 79 000 neočkovaných.

Účinnost vakcín u seniorů je podobná, jako účinnost u mladší populace. Obdobně jako v Izraeli, i v České republice klesl po začátku vakcinace podíl úmrtí na covid-19 ve skupině seniorů nad 80 let.

Porovnáme-li přínosy a potenciální rizika vakcín proti nemoci covid-19 u skupiny seniorů včetně těch nejzranitelnějších, přínosy jasně převažují. Německý epidemiologický model založený na datech odhaduje, že očkováním seniorů nad 75 let můžeme předejít přibližně 77 % všech úmrtí způsobených nemocí covid-19.

Lze tedy shrnout: přínos vakcín nad potenciálními riziky převažuje. Navíc z dosavadních izraelských výsledků lze dovodit, že vakcíny přinášejí menší výskyt onemocnění a snížení rizika úmrtí na covid-19.

Komentář Mgr. Ireny Storové, MHA, ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv:

„Každé hlášené podezření na nežádoucí účinek SÚKL ověří, dá mu světově unikátní číslo a odesílá ho k dalšímu hodnocení do evropské databáze. O počtech hlášení každý týden informujeme a s veřejností sdílíme i data k jednotlivým reakcím, které nám byly nahlášeny. Bezpečnost jednotlivých vakcín každý měsíc řeší i výbor PRAC Evropské agentury pro léčivé přípravky. Také o jeho závěrech SÚKL pravidelně informuje. Nesnažíme se tedy před veřejností něco tajit, což je častým argumentem dezinformátorů.“

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Asociace inovativního farmaceutického průmyslu

Share
Published by
Asociace inovativního farmaceutického průmyslu
Tags: Hoax

Recent Posts

Existují důkazy, že za kauzou Vrbětice stojí Rusové. Rusko nespolupracovalo při vyšetřování

Předseda PRO se pro ruský Sputnik nechal slyšet, že policie nezákonně odložila kauzu Vrbětice. Rovněž…

11 hodin ago

Nikdo nepopírá, že AZOV byl neonacistický. Už dávno ovšem není

Poslanec Jaroslav Foldyna se nechal slyšet, že prý dezinformace je v tomto případě nepohodlná pravda.…

16 hodin ago

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

2 dny ago

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

2 dny ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

3 dny ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google