Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Komunikace

Modrá fajfka na X už nic neznamená

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Sociální síť Twitter se přeměnila v sociální síť X a její majitel Elon Musk spustil velké změny. Například zrušil blokace lidem, kteří původně měli porušovat podmínky sítě, včetně bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zároveň zrušil některé možnosti jak nahlašovat dezinformace. A v neposlední řadě také komercionalizoval modré tlačítko.

„Dříve jsme byli zvyklí, že modrá fajfka znamená, že je účet ověřený. Dlouho jsme na to odkazovali i v rámci vyučování mediální gramotnosti, že se podle ní dá účet ověřit,“ říká pro Český rozhlas Lucie Čejková, výzkumná pracovnice Masarykovy univerzity a lektorka spolku Fakescape, který učí veřejnost odhalovat dezinformace. „Teď se ten symbol ověřenosti stal symbolem předplatného a téměř ztratil relevanci,“ doplňuje.

Modrou fajfku tak dostal falešný profil CNN nebo BBC. „Jedna z kolujících dezinformací z falešného profilu britské BBC například tvrdila, že investigativní médium Bellingcat našlo důkazy o pašování zbraní do Gazy z Ukrajiny. Servery Bellingcat i BBC informaci pohotově popřely, na internetu se však už šířila nekontrolovaně dál. Další z dezinformací z účtu s modrou fajfkou je třeba nedávné video s popiskem „Zbabělí izraelští vojáci unesli šestiletou a tříletou palestinskou holčičku“. Po podrobnějším zkoumání však lidé zabývající se odhalováním falešných zpráv zjistili, že se jedná o video nejméně dva roky staré,“ uvádí příklady Ověřovna Českého rozhlasu.

A jak je to možné? Modré fajfky, které ověřují autenticitu uživatelů, především pak známých osobností, si uživatelé nyní musí zaplatit pomocí funkce “Twitter Blue”.  Podle oficiálního ceníku je cena za Premium X 249 Kč měsíčně při nákupu přes mobilní aplikaci a 217 Kč při nákupu na webových stránkách. Sociální sítě pak již neověřují, zda je profil pravý nebo falešný.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Česko patří mezi země nejvíce napadané ruskými hybridními aktivitami

Podle prohlášení NATO Česká republika patří mezi 7 zemí, kde jdou nejlépe zpozorovat ruské hybridní…

45 minutami ago

Ukrajinská „vlajka“ na Národním muzeu stále je

Je neuvěřitelné, ale prokremelským aktivistům leží stále v žaludku, že na Národním muzeu je vyvěšen ukrajinský…

6 hodin ago

Současné Rusko se chová podobně jako nacistické Německo

Písemné dohody jsou jen cár papíru. Tak by šel zhodnotit postoj nacistického Německa před druhou…

22 hodin ago

Statistiky dokazují, že očkování úmrtnost nezvýšilo

Na sociálních sítích se stále dočteme o údajných „turborakovinách“ nebo o epidemii náhlých úmrtí mezi…

1 dnem ago

Je diskuze o ploché zemi na veřejnoprávních médiích výrazem svobody nebo naprosté absurdity?

Na příkladu toho, co na Slovensku Ficova vláda předvádí, jaké lidi dokáže obsazovat do vysokých…

2 dny ago

Český červený kříž nenabízí zdarma ani online kurzy, ani zubní implantáty

Na Facebooku můžeme nalézt spoustu podvodných stránek. Nyní se podvodníci rozhodli zneužít jméno Českého červeného…

2 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google