Lékař MUDr. Petr Lukeš starší a jeho pomýlená věda


Především formou e-mailů, ale i na sociálních sítích a různých webech, se šíří poněkud zvláštní články pocházejí od lékaře MUDr. Petra Lukeše. Desatero, podle kterého se (jeho) pacienti mají řídit má vystavené i na svých internetových stránkách ordinace. Lukešovo desatero nedoporučených potravin končí opravdu „povedenou“ větou, že lidé mají jíst to co předkové, protože „se dožili nejvyššího věku a nepotřebovali žít v domově důchodců.“  Problém je v tom, že průměrná délka dožití se za století zvýšila o 30 let. Na to má vliv mnoho faktorů. Mezi ně patří i dostupnější zdravá strava.

 „Střední délka života se postupně zvyšuje, což je patrné zejména z delšího časového úseku uvedeném v grafu 2. Od roku 1991 (resp. průměru let 1991 a 1992) vzrostla střední délka života v Jihomoravském kraji u mužů o 7,48 roku a u žen o 5,99 roku (v rámci ČR došlo ke zvýšení o 7,77 resp. 5,91 roku),“ píše Český statistický úřad. Tím by celá pomýlená věda pediatra šla ukončit. Podívejme se však na některé rady blíže.

Podle lékaře je nebezpečné konzumovat jahody ze zahraničí. Prý obsahují žloutenku. Ta byla nalezena v jednom jediném případu mražených jahod z Polska. Lidé by také prý neměli jíst kiwi. Pravdou přitom je, že málokteré ovoce obsahuje tolik vitamínu C jako kiwi. Obsahem až 1 miligram vitamínu C v 1 gramu kiwi pokrývá konzumace jednoho kusu kiwi příjem denní dávky. Díky vitamínu C, i v kombinaci s hořčíkem, podporuje kiwi látkovou výměnu, zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém a zlepšuje vidění. Velmi zdravé jsou i citrusy, před nimiž Lukeš varuje.

Jak je to s údajně umělým tukem margarínem, protože prý „kráva své telátko neotráví“? Margarín bývá nazýván umělým výrobkem a máslo přírodním, přitom princip výroby všech roztíratelných tuků je obdobný. Je založen na fyzikálních procesech míchání, chlazení a mechanického zpracování. Výhodou margarínů je, oproti živočišným tukům, nižší obsah nasycených mastných kyselin, které by ve stravě neměly překračovat 10 % (zvyšují hladinu cholesterolu) z přijaté energie a vyšší obsah vícenenasycených mastných kyselin, které podporují snižování cholesterolu a mají další příznivé účinky na lidské zdraví. Často se zdůrazňuje, že se pro výrobu margarínů používají rafinované oleje a přídatné látky (emulgátory, stabilizátory, konzervační látky, antioxidanty, barviva, regulátory kyselosti). Rafinace přináší i některé výhody. Rafinací se oleje zbavují zbytků mechanických nečistost, buněčných tkání, bílkovin a sacharidů, vody a doprovodných látek, kterými mohou být stopy pesticidů, případně těžkých kovů nebo dalších kontaminantů pocházejících ze životního prostředí.

Dále pak nemáme jíst jogurty, tavené sýry, balené pečivo, vlašské ořechy… Ve skutečnosti je to tak, že každá potravina obsahuje nějaká „zdravé“ i „nezdravé“ látky. Například cukr Vám dodá energii, ale také může způsobit obezitu a špatnou funkci slinivky břišní – cukrovku. Nic se nemá přehánět, nic také ovšem (kromě jedů) v malé množství neublíží. Základem zdraví je pestrá strava.

Mimochodem. Lékař Petr Lukeš starší se nechal pro web Čínské medicíny slyšet, že „Tímto způsobem probíhá tichá genocida bílého obyvatelstva. Jediná moudrá plemena, která si do tohoto nenechají  kecat, jsou žlutí a Rusové. Jak jsem je dřív moc nemusel, teď je obdivuju, protože odtajnili tolik věcí včetně parazitologie, že vám lezou oči navrch hlavy…“ Pravdou je, že v Rusku, kvůli těm různým pseudovědám a cenzuře, hrozí epidemie HIV. „V Rusku v roce 2017 zaznamenali 104 tisíc nových případů nakažení. Počet nositelů viru HIV tak už v zemi přesáhl 1,2 milionu,“ píší Novinky.cz.

 

 
Jan Cemper