Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

PŘEHLED: Dezinformační scéna a Prague Pride

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Festival Prague Pride vyvolává rok, co rok emoce. Ne jinak tomu bylo letos, kde bylo například na sociálních sítích znát rozdělení společnosti v otázce LGBT problematiky. Letos jsme zatím nezaznamenali žádný vyloženě dezinformační článek, který by byl masivně sdílen. Jiná situace ovšem byla na sociálních sítích.

Poslanec a místopředseda SPD Radim Fiala a také aktivista Zdeněk Chytra začal upozorňovat, že průvodu se účastnili i pedofilové. Organizace Prague Pride se však proti jejich účasti několikrát distancovala. “Pokud vím, nikdo z organizačního týmu letos ČEPEK v průvodu neviděl, ale pokud to tvrdí, asi tam byli,” napsala nám mluvčí festivalu Bohdana Rambousková. V třicetitisícovém průvodu je těžké ohlídat všechny účastníky. To samé platí pro skupinku satanistů. I na ty upozorňoval Radim Fiala. Z menšího průvodu v Bratislavě byla skupinka vyhozena.

Na různých vlasteneckých a konzervativně laděných skupinách se začal v souvislosti s Prague Pride šířit tento obrázek.

Autoři se snaží naznačit, že i festival nese vinu na tom, že muži už nejsou tak velcí, „namakaní“ a podobně. Ideál krásy není naším tématem, nejsme ani bulvár. Tak snad jen fakticky. Studie nedokazují, že by se nějak měnila velikost mužských penisů. Naopak muži jsou, co se výšky týče vyšší a vyšší (1, 2). V České republice se čím dál častěji také vyskytuje nadváha.

Do protiakcí proti festivalu Prague pride se zapojila jen několik desítek lidí především z ultrapravicové scény. O úrovni těchto lidí si můžete udělat obrázek například v tomto videu:

Dezinformační scéna se mezitím sešla na zámku Přičovy. Na pozvání Petra Hamla přijel například předseda DSSS Tomáš Vandas nebo také zakladatelé svobodného rádia Vladimír Kapal a Soňa Zikmundová. Připomeňme, že Vladimír Kapal o sobě na přednáškách šíří storky, že například byl poslancem a hlasoval proti rozdělení ČSFR. To samozřejmě není pravda, protože poslancem nikdy nebyl. Kromě těchto bizarních osobností se však setkání účastnili i například Zemanem vyznamenaná Lenka Procházková, bývalý ministr bez portfeje Jaroslav Bašta nebo nominant SPD do senátu a rváč z pražského metra Ladislav Jakl. Na vlasteneckém setkání pořádaném Sdružením přátel bílého heterosexuálního muže diskutovali o patriotismu a tradičních hodnotách.

V panelové diskuzi s názvem „Vlastenectví – morálka – genetika“, kterou moderoval kontroverzní novinář Milan Vidlák, se tak například o svůj pohled s posluchači podělil zakladatel platformy Islám v ČR nechceme a biolog Martin Konvička, neúspěšný kandidát SPD do Rady ČTK Michal Semín či publicisté Alexandr Tomský a Benjamin Kuras. Před začátkem první debaty padne i poděkování Středočeskému kraji, který z fondu hejtmanky akci podpořil 50 tisíci korunami. „Žádost zněla jinak,“ řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová Deníku N. 

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 hodiny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

1 dnem ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

2 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

2 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

3 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google