Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Když se nedaří, může za to volební systém. Alespoň podle Babiše a SPD

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Hnutí ANO neuspělo v komunálních volbách tak, jak si přálo. Ztratilo Prahu a Brno, kde vyhrálo, ale vedení magistrátu se pravděpodobně obejde bez něj. Kandidáti hnutí pohořeli i v senátních volbách, v nichž uspěl jen jeden jejich kandidát. A výsledek: Premiér Andrej Babiš chce kvůli tomu měnit volební systém.

 „Potřebujeme přímou volbu starostů a primátorů, protože v Praze by pravděpodobně vyhrál pan Čižinský, v Brně určitě Vokřál, v Ostravě Macura, už mohli být primátoři a vybírali by si svoje týmy,“ uvedl Babiš pro tištěný Deník.

Podobně hodnotil i výsledek ve volbách do Senátu Parlamentu ČR. „Dopadli jsme mizerně, ale upřímně to pro mě není nic moc nečekaného, počítal jsem s tím… Senát prostě neumíme. Tenhle volební systém nám nesedí. Všechny tradiční politické strany se často spojují a ve druhém kole jdou proti nám,“ soudí ministerský předseda.

Ještě hůř na tom je hnutí SPD v Praze. Vydalo statisíce volebních novin. Vedlo doslova válku proti Pirátům. Přesto hnutí SPD Tomia Okamury v Praze neuspělo. Dílčí úspěch si připsalo pouze v městské části Praha 11, kde získalo 2 mandáty za výsledek 5,02 %. Jinde hnutí skončilo pod hranicí 5 %. Neuspělo tedy ve 26 z 27 případů.

Co více. Obrovský problém působil hnutí volební zákon. Ten nařizuje kandidátům mít trvalé bydliště v místě, kde se ucházejí o hlasy voličů.

Z kandidátek Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury (SPD) zmizelo celkem 39 jmen, jak vyplývá z údajů zveřejněných na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ). V Praze 9, která je pro volby rozdělena na tři obvody, z kandidátky pro jeden z nich odešlo všech devět kandidátů.

Výrazně se snížil počet kandidátů SPD i v Praze 1, kde jich na pětadvacetičlenné kandidátce zůstalo dvanáct, a ve Zbraslavi, kde jich na kandidátní listině ubylo osm. „Hnutí SPD velmi dbá na dodržení platné legislativy týkající se voleb. Tam, kde se vyskytly jakékoliv nejasnosti, například v případě bydliště kandidáta, postupovali zmocněnci přesně v duchu zákona,“ sdělila agentuře ČTK mluvčí SPD Michaela Dolenská.

Obrovským propadákem pro SPD skončily i senátní volby. Žádný z jejich kandidátů se totiž nedostal do druhého kola. A není divu, když jejich voliči ani nechápou volební systém do senátu.

Pro ANO i SPD to má však jeden zásadní zádrhel. Zavedení jiného volebního systému do horní parlamentní komory, v němž by se senátorem stal vítěz jediného kola, by ale vyžadovalo ústavní většinu ve Sněmovně i Senátu. Za současného rozložení politických sil je ovšem taková změna nereálná.
Jak nám můžete pomoci, se dozvíte zde.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

3 hodiny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

19 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

1 dnem ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google