Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Kdo dále šíří nepravdy o Cášské smlouvě? Například Vladimír Pikora, Marian Kechlibar, Tomáš Jirsa, Miroslav Ševčík a Petr Štěpánek

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V článku Mýty o Cášské smlouvě. Jak dezinformují ECHO24, Ondřej Neff, IVK, Václav Klaus a Ivo Strejček z 1. února jsme psali o falešných informacích o Cášské smlouvě. Prvním dezinformátorem byl server ECHO24, na který vzápětí navázali Ondřej Neff a po něm Václav Klaus jako pars pro toto za celý institut.

ECHO24, Ondřej Neff (a později i Daniel Kaiser z Týdeníku Echo) tvrdili, že smlouva byla uzavřena potají a že byla vlastně skryta před obyvatelstvem až do doby jen několika málo dnů před podpisem. Václav Klaus tato tvrzení přejal a korunoval je konfabulacemi o „společné kultuře ozbrojených sil“ či o plánech „na společné nasazení francouzsko-německých ozbrojených sil v boji proti ‚vnitřnímu a vnějšímu nepříteli‘“ Klaus zde hned manipulativně do tématu zapletl „evropské hodnoty“, o kterých v tomto kontextu není řeč. Ivo Strejček pak v rozhlase opakoval výmysl o boji proti vnitřnímu a vnějšímu nepříteli a doplnil další nepravdu, totiž, že ve smlouvě není zmínka o NATO (je a dokonce dvakrát).

V článku se nám podařilo dokázat, že Cášská smlouva byla připravována rok dopředu, že o tomto záměru předsedové dolních komor parlamentů promluvili vždy před poslanci dolní parlamentní komory druhého státu, že o úmyslu uzavřít novou smlouvu byla v médiích i na webech obou parlamentů průběžně informována veřejnost a že nedošlo k utajení – pokud za ně naši „odborníci“ nepovažují vyvěšení na internetu. Není také pravda, co tvrdil Václav Klaus, totiž že většina poslanců CDU o přípravě smlouvy nevěděla, když přece předseda Spolkového sněmu (za CDU) hovořil ve francouzském Národním shromáždění, když CDU měla v přípravné komisi své poslance. V německé části společné parlamentní komise byl dokonce i zástupce AfD, čili Klaus to díky svým čilým kontaktům s touto stranou měl vědět.

Nezůstalo pouze u těchto osob, přidali se k nim i další „odborníci“ ze širšího okruhu Institutu Václava Klause. Stejně jako především Klausovi jim nejde o poctivé informování, ale o manipulaci s veřejností proti EU přesně podle hesla o stokrát opakované lži. Smlouvu nečetli a ani to vlastně nepotřebují, protože již mají prefabrikovaný názor a pravda je nezajímá.

Přehled příspěvků těchto dezinformátorů uvádíme v chronologickém pořadí. Nepravdivá místa jsou zdůrazněna tučně. Příznačné je, že v případě Parlamentních listů manipuluje už i redaktor, který klade návodnou otázku.

 

Přehled dezinformačních textů o Cášské smlouvě

  • Marian Kechlibar, Info, 29. 1. 2019: Cášská smlouva musí být transparentní, jinak uškodí Macronovi i MerkelovéNějaké části francouzské a německé veřejnosti se zkrátka nezamlouvají ani Macron s Merkelovou, ani ta smlouva, kterou do Cách přijeli podepsat. Potíž je v tom, že nevíme, jak velká část veřejnosti to je. Nedostala totiž možnost se k věci vyjádřit jinak, než bezmocným křikem a pískáním na ulici, když už bylo vše vyjednáno a hotovo.
    Jednání o Cášské smlouvě probíhala neveřejně a její plný text se objevil na webu Elysejského paláce dosti pozdě. To není vůči oběma národům férové.

    Takové otázky jsou legitimní a zaslouží si odpovědi; zejména si ale zaslouží zaznít a být brány vážně. Postup, který místo toho vlády zvolily – utajené vyjednávání následované slavnostním podpisem – může jejich důvěryhodnosti jedině uškodit.

 

  • Tomáš Jirsa, Neviditelný pes, 1. 2. 2019: Bude nadále Franko-Německo pevnou součástí NATO?Smlouva o Franko-Německu, právě pro své utajené vyjednávání v transparentní Evropě (transparentnost je další z progresivistických katastrof), vzbuzuje mnoho obav a pochyb. Osobnosti podepisující výzvu by se měly hlavně ptát na kardinální otázku současné Evropy: je nadále Franko-Německo pevnou součástí NATO?
  • Marian Kechlibar, Parlamentní listy, 4. 2. 2019: Tohle Němci nesmí udělat, varuje Marian Kechlibar před návrhem, který ohrožuje Česko. A varuje Andreje Babiše (rozhovor vedl Marek Korejs)
    Korejs: Francie a Německo podepsaly smlouvu o společném partnerství, která výrazně pozmění podobu společné Evropy. Oba státy budou nově vystupovat jako jeden celek v obranné a zahraniční politice a budou koordinovat své postoje v rámci EU a NATO. Jde o krok správným směrem? Je třeba pracovat na dalším sjednocení Evropy? Měli bychom se snažit na tom participovat také?
    Kechlibar: Myslím si, že je to krok špatným směrem už z toho důvodu, že ani Macron, ani Merkelová nekonzultovali v této otázce vlastní obyvatelstvo. Cášská smlouva byla ušita potichu a bez jakékoliv zpětné vazby od občanů.
  • Václav Vlk starší, Neviditelný pes, 4. 2. 2019: Německo umí překvapitA pak do posledního okamžiku tajenou smlouvou podepsanou Merkelovou a Macronem 22. ledna 2019 v Cáchách. Ta vzbudila řadu otázek mezi novináři a politiky Evropy. Co ta smlouva vlastně znamená? Je to něco jako nový pakt uvnitř EU, důkaz, že EU v dnešní podobě zkrachovala, nebo co vlastně? Je to zásadní politický krok, anebo jen podobný nesmysl jako „Lisabonská strategie“ z roku 2000?
    Po jejím téměř konspiračním podepsání se komentátoři většiny evropských seriózních (čti: levicových) medií ve svých výrocích kroutili jak had. Jen aby se nějak neprovinili nějakým výrokem proti EU a možná novému „bratrskému objetí“ Německa a Francie. Případně proti tvrzení Merkelové a Macrona, že jde jen a jen o „zářnou budoucnost“ Evropy. Jak za Husáka, když psalo Rudé právo.
  • Miroslav Ševčík, Parlamentní listy, 6. 2. 2019: Lepšolidé jsou pokrytci, křiváci. Zeman má pravdu. EU zahnívá, eurofilové nehájí občany. Pořádná nálož docenta Ševčíka (rozhovor vedl Martin Huml)
    Huml: Smlouvu „upekli“ vrcholní představitelé obou zemí. Neměli by ale o něčem takovém hlasovat obyvatelé obou zúčastněných států?
    Ševčík: To, že politikové upekli v tichosti tuto smlouvu, svědčí až o jejich panické hrůze z možných nastávajících dezintegračních tendencí. Přinejmenším by o těchto smlouvách v jejich zemích měly rozhodovat demokratické instituce, tzn. zákonodárci, příp. exekutiva. Nedostala se ke mně informace, že by diskuse a rozhodování o smlouvě na této úrovni proběhla.
  • Petr Štěpánek, Parlamentní listy, 6. 2. 2019: Slunkofašisté! Troubové. Petr Štěpánek se neovládl, když viděl Dolínka, Jurečku a další vychvalovat ČT (rozhovor vedl David Hora)
    Hora: Francie a Německo podepsaly smlouvu o společném partnerství, která výrazně pozmění podobu společné Evropy. Oba státy budou nově vystupovat jako jeden celek v obranné a zahraniční politice a budou koordinovat své postoje v rámci EU a NATO. Jde o krok správným směrem? Je třeba pracovat na dalším sjednocení Evropy? Co to bude podle vás znamenat pro další státy EU, konkrétně i pro nás?
    Štěpánek: K ničemu dobrému to nepovede. K čemu asi tak může být další unie uprostřed jiné Unie? K čemu asi tak může být obranné spojenectví uprostřed jiného obranného společenství, totiž uvnitř NATO? K čemu asi tak může být pokoutně sepsaná smlouva, o které nikdo předem nevěděl, nikdo ji nemohl prodiskutovat, nikdo ji nemohl podrobit kritice, dokonce ani občané Francie a Německa? Je to jen další merkelovsko-macronovská mocenská kabinetní trapárna.
  • Milena Kozumplíková, Neviditelný pes, 9. 9. 2019: článek Smlouva z CáchA pokud taková smlouva měla vůbec vzniknout (pro většinu volených zástupců obyvatel obou zemí i EU prý byla překvapením), neměla být podepsána kvůli vzájemnému složitému stýkání a potýkání se v historii spíše ve Štrasburku?

 

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

15 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

1 dnem ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google