Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Ivan David a údajná smrt pětiletého dítěte na východě Ukrajiny

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

O Velikonocích se vyostřilo napětí mezi Ukrajinou a proruskými separatisty. Ukrajina sice vyloučila možnost velké vojenské ofenzivy proti proruským separatistům v Donbasu na východě země, kde se v posledních týdnech množí potyčky mezi znepřátelenými stranami. Současně ovšem stoupá napětí ve vztazích s Ruskem, které k hranicím s Ukrajinou přesunulo značné vojenské síly.

Svou roli v konfliktu hraje i propaganda. A do té se zapojil i europoslanec za SPD Ivan David. Ten zveřejnil srdcervoucí zprávu o úmrtí pětiletého chlapce. „V sobotu podle domobranců dron turecké výroby shodil bombu blízko vesnice Olexandrivska v Doněcké oblasti, přičemž chlapce zabil a vážně zranil jeho více než 60letou babičku,“ napsal europoslanec.

Jak píšou Hospodářské noviny, Velikonoční zprávu podávají separatisté následovně: „Ukrajinští ozbrojenci uposlechli zločinný rozkaz svého vůdce Šapovalova a použili bezpilotní letoun, vybavený amatérským výbušným zařízením. Pro spáchání teroristického činu si vybrali obydlenou část obce Alexandrovskoje, kde výbušninu shodili do dvora soukromého domu. Zahynul chlapec narozený v roce 2016 a další osoba utrpěla zranění,“ uvedly webové stránky lidové milice samozvané Doněcké lidové republiky. Odtud zprávu převzala ruská média. Přes řecký dezinformační web se zpráva dostala i k českému europoslanci za SPD Ivanu Davidovi, který ji sdílel na sociálních sítích.

Na druhou stranu i někteří představitelé separatistů jako Vladlen Tatarskij, který za odtržení východních oblastí země od Kyjeva bojoval, vyjádřili pochyby o tom, co se vlastně stalo. Problém je v tom, že si ruská média spletla dvě obce podobného jména, Alexandrovku a Alexandrovskoje. Proto psala o smrti na předměstí Doněcku. Jenže to se jmenuje Alexandrovka, a neštěstí se stalo v Alexandrovském.

A zatímco Alexandrovka v Doněcku je skutečně na frontové linii mezi kyjevskými vojsky a silami separatistů, Alexandrovskoje je daleko za frontou. „Rozumím správně, že nejsme schopni sestřelit dron nepřítele, ani ten obyčejný?“ napsal na sociální síti Vkontakte Tatarskij.

Tvrzení o útoku nebylo možné nezávisle ověřit a mezinárodní pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) tato prohlášení nekomentovali. Organizace Stopfake pak tuto zprávu ohodnotila jako nepravdivou.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

23 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google