Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAX – Začátek islámské revoluce na Staroměstském náměstí

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Originální zápis do skupiny hoaxů se postarali čeští ‘vlastenci’ 19. února. Na několika FB profilech se objevilo video, na kterém muži v arabských oděvech s vlajkou Kuvajtu zpívají na Staroměstském náměstí v Praze.

Antoním Pavlica doprovází video svým komentářem ‘Tohle je jenom začátek Islámské revoluce, brzo to budou dělat všude pod rouškou přiblížení se společnosti, pak se začnou modlit v ulicích a bude Muslimské jaro. Dnes Staroměstské náměstí !’ Sdílela také Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura Praha – SPD s popiskem ‘To si takhle jdete centrem Prahy a na Staroměstském náměstí taková produkce.’ Samotní fanoušci SPD však mají jasno, jejich komentáře pod příspěvkem a ve sdíleních obsahuje urážlivé výroky na adresu vystupujících a obviňování, že prý šlo o muslimskou provokaci. Video jsou poměrně hojně sdílené.

Co se to v Praze dělo? Opravdu jsme na prahu islámské revoluce?

Samozřejmě, že ne. V Praze vystoupil Kuvajtský folklórní soubor Al-Randi a na Staroměstském náměstí zahráli několik písní. Stalo se tak při příležitosti výročí vzniku Kuvajtu (slaví se 25. února) a Dne Osvobození od Irácké okupace v roce 1991 (26. února). Na své FB stránce o tom píše Ambasáda České Republiky v Kuvajtu.

Selháním ‘vlasteneckých’ skupin se zabývá také článek on Jenny Nowak na serveru Fórum24, který rozebírá situaci kolem pozvání souboru „Jsme rádi, že i díky spolupráci s naší ambasádou se podařilo připravit cestu kuvajtského folklórního souboru Al-Randi do ČR. Dnes se představili na Staroměstském náměstí, zítra zahrají na kuvajtské státní recepci,“ píše se na twitterovém účtu českého velvyslanectví v Kuvajtu. Soubor skutečně dorazil a 19. února v centru Prahy, tak jak už to mají pěvecké soubory ve zvyku, zazpíval a trochu zatancoval. Na tom by samozřejmě nebylo nic tak pozoruhodného. Byli pozváni, a to u příležitosti hned dvou kuvajtských státních svátků, Národního dne a Dne osvobození, které se v Kuvajtu slaví 25. a 26. února. Veřejné vystoupení bylo samozřejmě předpisově ohlášeno na Magistrátu hlavního města Prahy. Konalo se na Staroměstském náměstí, kde vídáme nejrůznější kulturní, zábavné či reklamní akce denně.’

Česko má v Kuvajtu výborné renomé a to zásluhou dvou zásadních události kuvajtských dějin. V roce 1963 bylo tehdejší Československo jednou z prvních evropských zemí, která si v právě vyhlášeném státě založila ambasádu. Druhým důležitým momentem byla účast elitní protichemické jednotky v první válce v zálivu. Na jaře roku 2018 byli tehdejší čeští veteráni pozváni do Kuvajtu vysokými důstojníky kuvajtské armády a dostalo se jim velké pocty, jak popisuje článek o návštěvě na serveru Aktuálně.cz. Česko je častou destinací pro kuvajtské turisty, kteří si oblíbili hlavně Teplice a Karlovy Vary. Mezi zeměmi probíhá výměna studentů a nejrůznější kulturní akce – například výše zmíněné vystoupení folklorního souboru.

Smutným svědectvím o stavu české společnosti je široká a silná odezva v cílové skupině nacionalistických a xenofobních hnutí. U Antonína Pavlici má video přes 1.500 sdílení a u pražských Okamurovců 960. Už se asi nedozvíme, jak by tito lidé reagovali na informaci, že Kuvajtu ke dvěma významným dnům popřál také prezident Zeman a premiér Babiš.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Lubomír Tomeček

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

22 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google