Řetězovými e-maily a také na sociálních sítích je sdílen obrázek či odkaz, ze kterého se může zdát, že testy detekující koronavirus SARS-CoV-2, respektive onemocnění COVID-19, byly vyráběny už v roce 2018.

Jedná se však o nepochopení. Na odkaze se rovněž objevuje věta „The data here track previously existing medical devices that are now classified by the World Customs Organization as critical to tackling COVID-19.“ V překladu: „Data zde sledují již dříve existující lékařské přístroje, které jsou nyní klasifikovány Světovou celní organizací jako důležité pro řešení COVID-19.“ PCR testy byly vyvinuty už v roce 1983, teoreticky byly popsány už v roce 1971. PCR test se zdaleka nepoužívá jen k detekování COVID-19, ale i k diagnostice dalších infekčních nemocí nebo například identifikaci dědičných chorob. Nejedná se o novou metodu. Při diagnostikování COVID-19 se však jedná o metodu klíčovou.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.