Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Hoax: Psi a kočky jako potravina? Od letoška legálně!

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Nově se šířící hoax oznamuje zařazení psů a koček mezi takzvaná jatečná zvířata. 

Světem sociálních sítí letí nová překvapivá zpráva:

Dientsbier se zbláznil !!! To snad nemohl vymyslet zdravý člověk !!

Za naprostého nezájmu novinářů, ochránců zvířat a dalších skupin občanů prošla toto pondělí Parlamentem České republiky novela zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně souvisejících předpisů. Její součástí je i nové zařazení, pro naprostou většinu lidí, domácích mazlíčků – psů a koček mezi takzvaná jatečná zvířata.
Zákon, který nemá v Evropě obdoby, předložilo ke schválení Ministerstvo práce a sociálních věcí v čele s šéfem resortu Jiřím Dienstbierem ml. s odůvodněním, že díky této změně dojde pouze k legalizaci dlouhodobého stavu, kdy jsou tato zvířata stejně některými občany České republiky brána jako hospodářská.

„Určité skupiny obyvatel prostě nemají jinou možnost, jak doplnit organismu potřebné proteiny, bílkoviny a tuky, než že si prostě chytí na ulici nějakého toho pejska nebo kočičku. A my jim to nemůžeme mít za zlé, pro různé nízkopříjmové skupiny je to opravdu jediným řešením. I pro stát je schválení tohoto zákona výhodné v tom, že se na jednu stranu sníží objem dávek vyplácených v hmotné nouzi a na druhou stranu dojde ke snížení počtu volně pobíhajících psů a koček.”

Odstavec 2 § 21 novely zákona zní nyní takto: Jatečná zvířata pes a kočka, s výjimkou jedinců mladších 3 měsíců, mohou být poražena, jsou-li jejich maso a orgány určeny pouze pro spotřebu v domácnosti (domácí porážka). Toto maso a orgány nepodléhají veterinárnímu vyšetření, nestanoví-li krajská veterinární správa se zřetelem k nákazové situaci jinak.

Odkud se tato zpráva vzala a je pravdivá?

  • První výskyt: 2016
  • Verdikt: Vyvráceno.
  • Zdroj: Jde o zkopírovaný parodický článek z BURANI.CZ, který buď někdo z neznalosti nebo hlouposti okopíroval a začal rozesílat jako reálnou poplašnou zprávu.
  • Odůvodnění: Čl. 166/1999 Sb. ve zprávě zmíněný je skutečně číslem Zákona o veterinární péči. Odstavec 2 § 21 však ve skutečnosti zní jinak a o psech a kočkách v něm pochopitelně nenajdeme ani zmínku: “Jatečná zvířata s výjimkou skotu starššího 24 měsíců, koní, oslů a jejich kříženců mohou být poražena v hospodářství chovatele, jsou-li jejich maso a orgány určeny pouze pro spotřebu v domácnosti chovatele (domácí porážka). Toto maso a orgány podléhají veterinárnímu vyššetření, stanoví-li tak krajská veterinární správa se zřetelem k nákazové situaci.”
  • Protože v ČR neexistuje prováděcí vyhláška upravující postup při porážce psů, není možné psy porážet. Konzumace takového masa však trestná není, nedojde-li k týrání.

Screenshot původního článku:

Stejný web podobné vtipy publikuje i dál. Příkladem může být varování organizace Lékaři bez hranic před konzumací městských psů, protože jejich maso způsobuje obezitu, padání vlasů a předčasné stárnutí.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
redakce

Tým manipulatori.cz

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

9 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

1 dnem ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

1 dnem ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google