HOAX: Polské hovězí se vydávalo v Praze za argentinské


Na začátku února šokoval ministr Miroslav Toman tvrzením, že restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské. „Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci,“ řekl poslancům. Toman nechtěl konkrétní podniky uvádět, jsou však podle něj nazývané asijsky. „A tím nemyslím čínské restaurace,“ řekl 6. února Toman. Ukázalo se, že to však není pravda. Na stranu druhou, některé maso bylo prošlé. Netýkalo se to však restaurací s asijským názvem. Výrok ministra Tomana tedy jde kvalifikovat jako kachna. Na stranu druhou zveřejňujeme seznam restaurací, kde byl problém. Klamání spotřebitelů se nám nelíbí.

 „Podezření jsme nechali prošetřit. Nedošlo k tomu, co bylo to původní podezření,“ přiznal Toman na dotaz Novinek. „Dosud se objevily pouze podniky, kde bylo za argentinské maso vydáváno například brazilské, uruguayské či nizozemské. Většina těchto případů se ani nevyskytla v Praze a nešlo o podniky s asijskými názvy,“ doplňují Novinky.cz.

Konkrétní případy klamání:
Restaurace Mexita Hradec s.r.o., Velké náměstí 148/11, Hradec Králové. Kontrolovaná osoba místo masa z Argentiny v pokrmu „Argentinská roštěná – 200 g STEAK RIB EYE Z MLADÉHO BÝČKA“ nabízela potravinu vyrobenou z masa původem z Brazílie.

PIZZERIE CIAO – CIAO s.r.o., Teplická 365/60, Děčín. V nabídce pro spotřebitele bylo deklarováno „CARNE DI MANZO – CHLAZENÉ HOVĚZÍ MASO ARGENTINA“, ačkoli maso určené k jeho přípravě bylo původem z Brazílie.

NATIONAL RESTAURANT s.r.o., Nehrova 26/3a, Mariánské Lázně 353 01. Pokrm označený jako „Carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové s listy rukoly a parmazánovými lupínky“ obsahoval dle deklarace na obalu maso původem z Nizozemska.

Klamání spotřebitele o skutečném původu hovězího masa zjistili inspektoři v  pražské restauraci Grill Restaurant, U Michelského lesa, Praha – Grill Eat s.r.o., a to konkrétně u dvou nabízených pokrmů.

– Severoamerický hovězí Flap (pupek), u kterého z kontroly nabývacích dokladů a etikety na obalu suroviny vyplynulo, že zemí původu hovězího byla Austrálie.

– Severoamerický hovězí hamburger, opečené brambory, kde etiketa na obalu suroviny ukázala na český původ masa. Maso mělo současně prošlé datum použitelnosti.

 V restauraci Pizzerie Palatino, Běhounkova 2579/8, Praha, provozovatele M-IMPO, s.r.o., byly v předloženém jídelním lístku byly nabízeny tyto pokrmy:

– INSALATA RUMPSTEAK – čerstvý baby špenát, hořčično-medový dresink, grilovaná cherry rajčata, steak z argentinské hovězí roštěné, vlašská jádra

– FILETTO ALLA GRIGLIA – marinovaný steak z hovězí argentinské svíčkové

– STEAK ALLA BOSCAIOLA – marinovaný steak z argentinského hovězího zadního s grilovanými houbami na slanině

– RUMPSTEAK AL PESTO – argentinské hovězí zadní s pestem

Na základě předložených nabývacích dokladů a informací na originální etiketě na obalech surovin inspektoři zjistili, že kontrolovaná osoba klamala zákazníka, neboť používala pro přípravu uvedených pokrmů maso původem z Uruguaye,  Paraguaye a Brazílie, přestože deklarovala původ Argentina.

 V provozovně Restaurace EL Barrio de Angel, provozovatele CMC leisure spol. s r.o., Lidická 284/42, Praha, provozovatel nabízel níže uvedené pokrmy:

– Steak z argentinského vysokého roštěnce s tukovým očkem s omáčkou chimichurri a vinmeládou z Cabernet Sauvignonu

– Steak z argentinského nízkého roštěnce s omáčkou chimichurri a vinmeládou z Cabernet Sauvignonu

– Steak z argentinské svíčkové

– Grilované argentinské hovězí plátky (svíčková, vysoký roštěnec, nízký roštěnec, flank steak) s pečenou bramborou a grilovanou chilli papričkou

Kontrolou nabývacích dokladů a informací na originálních obalech surovin inspektoři zjistili, že maso pro přípravu pokrmů bylo původem z Uruguaye.

 Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila další případ klamání spotřebitelů o skutečném původu hovězího masa. Tentokrát inspektoři zjistili případ klamání spotřebitelů v provozovně hotel Holiday Inn, provozovatele Kongresové centrum Praha, a.s., Na Pankráci 1684/15, Praha. V jídelním lístku bylo u pokrmu uvedeno označení Hovězí steak z australské svíčkové s lilkovým pyré a restovanou zeleninou, ovšem kontrolou předložené dokumentace inspektoři zjistili, že kontrolovaná osoba klamala spotřebitele, neboť používala pro přípravu pokrmu surovinu z České republiky.