HOAX: Pecky z ovoce, nejlépe meruněk, umí „zlikvidovat“ rakovinu


Na sociální síti se šíří příspěvek z roku 2016, který radí nemocným rakovinou pojídat nejrůznější plodiny. Příspěvek, který napsala Jana Jáglová v roce 2016, se šíří dál, kvůli například Janě Kudrnové aktuálně téměř 6 tisíc sdílení. Původní nesmysl dokonce 22 tisíc sdílení.

Text hoaxu:

„Musím touto cestou říct všem co to potřebují, že jsem zjistila, že jsou 3 věci, které fungují proti rakovině a to: kořen pampelišky, marihuana (jíst nekouřit) a pecky z ovoce, nejlépe z meruněk. Všechny tyto obsahují mírný jed, který neublíží člověku, ale kvůli rychlému růstu nádorů se do něj rychle vstřebají a tím ho označí pro imunitní buňky a ty ho zlikvidují!!!! Píši to sem z toho důvodu, že kvůli cenzuře EU o bylinách není možné odeslat tuto studii emailem a doufám, že si to přečte co nejvíc lidí, tak to prosím rychle sdílejte než to zase stačí vymazat!!!! Díky za všechny co to potřebují vědět!!!!!!“

Opomineme-li, že Jana Jáglová nemá žádné lékařské vzdělání, tato rada může být pro případné konzumenty dokonce velmi nebezpečná. Velká konzumace ovocných jader by rakovinu nevyléčila, ale naopak by postiženého otrávila. Jadérka meruněk, ale i dalších plodů příbuzných rostlin (např. mandle či jádra broskví), obsahují látku nazvanou amygdalin, která patří mezi tzv. kyanogenní glykosidy. Rostliny vytvářejí tyto látky patrně proto, aby hořkou chutí svá semena ochránila před mlsnými býložravci.

Amygdalin je přírodní kyanogenní glykosid vyskytující se např. v mandlích. Jeho jméno pochází z vědeckého rodového jména pro mandloň (Amygdalus). Obsažen je i v dalších rostlinách jako slivoň americká, meruňka obecná, jabloň domácí, střemcha pozdní, bobkovišeň lékařská. Někdy je neoprávněně vydáván za údajný vitamin B17.

Při požití amygdalinu hrozí otrava kyanovodíkem – ten vzniká z amygdalinu odštěpením glukózy. Letální dávkou je např. cca 30 ks hořkých mandlí, nebezpečná může být už dávka 10 hořkých mandlí nebo jadérka z dvou kilogramů jablek. Vzhledem k obsahu amygdalinu v meruňkových jádrech by dospělí mohli sníst asi 3 malá jadérka, aniž by překročili bezpečnou dávku stanovenou EFSA, v případě malých dětí může stačit i polovina jadérka.

Obsah amygdalinu v hořkých mandlích nebo v čerstvých meruňkových jadýrkách je tak velký, že už konzumace poměrně malého počtu může vést k příznakům otravy, jako jsou nevolnosti, horečka, bolesti hlavy, nespavost, žízeň, bolesti kloubů a svalů atd. V nejhorším případě může otrava vést až ke smrti.

Léčivé účinky kořene pampelišky nikdo neprokázal. Co se týká marihuany, ta má protirakovinotvorné účinky. Nicméně sám autor studie, který prokázal příznivé působení marihuany, že to není tak jednoduché, a mluví o svém objevu jako o potencionálním. „Jsme ještě daleko od toho, abychom naše objevy přenesli do klinické praxe. Zatím ale naše práce přinesla důkazy, že marihuana má opravdu potenciální léčebné účinky,“ řekl profesor Burkhard Hinz.

 Poznámka na závěr: Tento článek nemá zpochybňovat to, že prevence i před rakovinou je zdravý životní styl. Tedy kvalitní jídelníček, sport a snaha vyhnout se stresu. Varuje však před šarlatánskými „osvědčenými“ recepty jak na rakovinu.

 
Jan Cemper