Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAX o malé době ledové žije vlastním životem

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V našem článku z 5. února jsme Vás informovali, že TV Nova zveřejnila nepravdivou zprávu o přicházející malé době ledové. Nova na kritiku zareagovala a její článek už není v původní podobě dostupný s doprovodným textem ‘Na této URL adrese byl publikován článek o možném příchodu malé doby ledové, ve kterém nebyly dostatečně ověřené informace. Za chybu se všem velice omlouváme.’. Kéž by každá redakce dokázala přijmout kritiku a závadné články odstranit jako tn.cz a nebo alespoň opravit.

Samotná zpráva však žije dál svým životem a objevuje se ve vydání dalších redakcí a také dezinformačních serverů.  Blesk uvedl 5. února článek s titulkem ‘Lidstvo čeká malá doba ledová! Teploty klesnou na minus 50 stupňů Celsia, obávají se vědci’. Popisuje, že přijdou blizardy, vánice, neustále sněžení a dramatický pokles teplot. Zmiňuje jak bude ohroženo zemědělství. Připomíná, že v době posledního extrémního minima zamrzla Temže i vodní kanály v Amsterdamu. Blesk bez výhrad přijímá pohled profesorky Zharkova na kterou v textu odkazuje.

Extra.cz šel o pořádný kus dál a taktéž 5. února zveřejnil falešnou zprávu s titulkem ‘Z toho Greta padne do mdlob: Přichází doba ledová, bude minus 50 stupňů, varují vědci’. Na rozdíl od Blesku se odkazuje na vyfabulované vědce NASA a pro přitažení pozornosti si pomáhá aktivistkou Gretou Thunbergovou v titulku. Opět je bez jakékoli kontroly přijímána prognóza vědkyně z Newcastle Valentiny Zharkova.

Stejného dne k tomu řekl i dezinformační server Parlamentní Listy falešnou zprávou s titulkem ‘Okamžitě je propusťte z práce, neudržel se smíchy doktor Macek, když vědci z NASA ohlásili příchod malé doby ledové’. Jak je patrné z titulku údajně existují nějací vědci z NASA, kteří říkají, že se mají průměrné teploty na Zemi výrazně klesnout. Třešničkou na dortu je, že 5. února vydaly Parlamentní Listy hned dva články na stejné téma s upraveným titulkem a drobnými změnami v textu.

A ve stejný den se objevil článek na stejné téma na serveru proruské propagandy SputnikNews. Je uveden s titulkem ‘Vědci předpověděli malou dobu ledovou. Co když Greta bude muset zpátky do školy? Kdepak, reaguje Šichtařová’. Celý text sputniku vychází z článku TV Nova a přímo na něj odkazuje. Nechybí narážky na Gretu Thunbergovou s podobě vyjádření Markéty Šichtařové, které na svém FB uvedla:  ‘Probůh! Co bude dělat Grétka? Co když bude muset zpátky do školy? Ale ona si jistě poradí. Řekne, že za dobu ledovou mohou třeba NOx a musíme stávkovat za likvidaci aut, abychom nezmrzli. Aneb ještě jsme tu neměli likvidaci lidstva hurikány, sopkami a kosmickým zářením – pochopitelně vše kvůli činnosti člověka.’ Markéta Šichtařová je našim čtenářům samozřejmě známá.

Pro jistotu jistotu zopakujme, že pokud by došlo k extrémnímu solárnímu minimu, tak by pouze zpomalilo současné globální oteplování asi na 15 let. Že by se teploty propadly na stejné hodnoty jako tomu bylo před cca 400 lety v období Maunderova minima je podle klimatických modelů vyloučeno. Člověk totiž za posledních několik málo staletí planetu výrazně zahřál spalováním fosilních paliv, emisemi oxidu uhličitého a následným skleníkovým efektem. Vědci tuto možnost zkoumali a extrémní solární minimum by způsobilo v současné atmosféře ochlazení o 0,3°C. Lidé však zvyšují průměrné teploty na Zemi o 0,2°C každých 10 let. Jakmile by solární minimum skončilo nárůst sluneční aktivity spolu se skleníkovým efektem by globální oteplování ještě zvýraznil.

Média hlavního proudu musejí být opatrná a důkladně prověřovat informace, které zveřejňují. Zprávy v digitálním světě je velmi obtížné ne-li nemožné vzít zpět. V propagandistických zákoutích internetu čekají různí nepoctivci, kteří se snaží dezinformacemi otrávit obyvatele cílových zemí. Vnutit lidem představu, že se ničemu nedá věřit – ‘jednou se Země má oteplovat, jindy se má ochladit a pak prý věřte vědcům z NASA’. Sputnik vlastně žádné falešné zprávy nevyrábí, oni jen přebírají, co napsala TV Nova a to je přece velké silné médium, dokonce televize.

K podobné situaci došlo loni v květnu, kdy iDNES zveřejnil falešnou zprávu o změně v osnovách na švédských školách. Zprávu přímo od iDNES přebraly dezinformační servery infovojna.sk, slobonyvysielac.sk a nebo AC24.cz. Redakce iDNES na kritiku nezareagovala tak vstřícně jako zpravodajský web TV Nova a článek o švédském školství stále obsahuje významné nepřesnosti.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Lubomír Tomeček

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

6 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

10 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

1 dnem ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

2 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google