Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAX: Maďarské město Székesfehérvár nebude “Evropské město roku” kvůli bílým párům, křížům a kostelům

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Řetězovými e-maily je rozesílán text, který se objevil i na dezinformačních webech. Jde o určitou paralelu na článek Istvána Léka „Székesfehérvár se Evropským hlavním městem kultury nikdy nestane“ z března 2018, který vyšel na webu České pozice. Zastoupení Evropské komise v Praze se už tehdy proti textu ohradilo a označilo ho za nepravdivý.

Text hoaxu:
„Tak toto je už opravdu síla! Maďarské město Székesfehérvár, které se loni přihlásilo do soutěže o titul “Evropské město roku” a spolu s dalšími sedmi uchazeči se dostalo až do semifinále, v těchto dnech vyřadila porota EU!  Důvod? Porota EU mu oznámila, že jeho propagační video ukazující nejkrásnější části města, šťastné páry a hrající si děti není vyhovující, protože má příliš mnoho šťastných bílých lidí, křížů, kostelů a málo imigrantů! A tak se nemůže stát hlavním městem evropské kultury. Jak se porota doslova vyjádřila: “Toto je propagační film pro bílou křesťanskou Evropu, každý je bílý,šťastný a tančí na ulici. Je tam příliš mnoho šťastných bílých lidí a křížů a málo migrantů. “Jako i starosta města Dr. András Cser-Palkovics řekl, rozhodnutí komise bylo založeno výhradně na politických otázkách. A podle jeho slov mu komise doslova vzkázala, že film pomíjí chudých a migrantů, ale zároveň je tam příliš křížů, kostelů a co je ještě horší je postoj města, protože je to považováno za hodnotu. Co víc k tomu dodat? I toto je další z důkazů toho, jací zvrácení lidé stojí na nejvyšší úrovni EU! Celé EU je infikováno multikulturalismem, protlačováním zběsilé migrace, islamizace, různých LGBT deviací, genderizmu a jiných zvrácených ideologií! A vůbec nezastupuje obyvatele členských států EU a jejich přání, životní styl, náboženství, kulturu, zvyky či tradice! Je to něco neskutečně zvrácené a zaměřené pouze na likvidaci současné křesťanské Evropy národních států! I na tomto v podstatě bezvýznamném příkladu se dá ale dobře vidět, že EU je nereformovatelná, protože na každé úrovni sedí a každou oblast ovládají stejně zvrácení lidé, kteří se snaží o totéž – likvidaci současné podoby Evropy!“

Proti textu se opakovaně ohradilo Zastoupení Evropské komise v Praze. „Představa, že výběr města funguje jako ve středověké orientální despocii (panovníka nabídka nenadchla, pronesl povrchní komentář a uchazeče odmávl jak otravný hmyz), nemá s realitou nic společného. Jak náročné je celé výběrové řízení, ví dobře např. Plzeň – Evropské město kultury 2015. Uchazeči musí splnit kritéria definovaná v rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady. A před porotou důvěryhodně prokázat, že budou schopni „papírové“ cíle splnit, umět vše prodat a manažersky i administrativně celý rok zvládnout. Székesfehérvár v tom neuspěl. Nebo přesněji: jiná maďarská města to zvládla lépe, a proto se dostala do užšího výběru. Nic víc, nic míň. Porota k výběru mimochodem vydává koncem března zprávu. Ta k výběru pro rok 2023 byla publikována  již před dvěma lety,“ píše na webu.

Nesmysl je to i z jiného důvodu. Evropské město kultury je každý rok v jiné zemi a rok 2023 připadá zkrátka Maďarsku. Nakonec se Evropským hlavním městem kultury stane Veszprém ležící poblíž známého jezera Balaton. Vyhrálo město, jehož klip obsahuje jen „šťastné bílé lidi a kříže“:

Naopak v klipu Székesfehérváru figuruje několik lidí tmavší barvy pleti:

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

7 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

1 dnem ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google