HOAX – Jak se v Itálii vyrábí šunka pro východní Evropu?


Dezinformační server AC24 zveřejnil článek o údajné výrobě šunky v Itálii, která je určena pro trh ve Východní Evropě. Zpráva samotná je psaná slovensky a převzatá slovo od slova ze slovenského serveru Hlavné Správy a jeho autorem je Ivan Lehotský. Píše se v ní:
‚Českí investigatívni novinári navštívili v Taliansku fabriku, kde sa vyrábajú mäsové výrobky. Zaujímali sa o výrobný proces a najmä o prísady, ktoré sa do výrobkov dávajú. Zistili, že šunka, ktorá sa predáva v Taliansku a šunka, ktorú si objednávajú veľkoobchodníci na predaj do krajín východnej Európy, sa môžu diametrálne líšiť.‘
Článek dále popisuje, jak Italové míchají speciální nálev, kterým se ‚napíchá‘ maso, aby bylo těžší a ve výsledné šunce má tedy maso samotné mnohem nižší zastoupení. Místo masa je v takové šunce množství vody, konzervantů, kořenící směsi, emulgátorů a stabilizátorů. Uvádí příklad, že taková šunka má třeba jen 50% masa. Následuje informace, že taková šunka nemíří na italský trh, ale do východní Evropy.

Co je tedy s článkem v nepořádku?
Pokud se snažíme najít, kteří investigativci to v italském podniku byli, nedohledáme žádnou aktuální zprávu. Navlas stejnou záležitostí se ale zabývají tvůrci pořadu Jídlo s.r.o. na Stream.cz a to konkrétně ve videu z 11. června 2014. S textem souhlasí celý průběh videa a také vysvětlující popisky, které jsou přidány do obrazu. Pan Lehotský na detail, že informace o návštěvě v Itálii je čtyři a půl roku stará nijak neupozorňuje. Využití 4 a půl roku staré informace je minimálně zavádějící.
Obzvláště pikantní je ilustrační obrázek na Ac24.cz, který je ale z jiného videa stejných tvůrců a to konkrétně v čase 2:20 kdy slavný kuchař Roman Vaněk zkoumá proti světlu ‚Pizza Nářez‘, který byl vyroben masokombinátem v Plané, tedy v Česku.