Sociálními sítěmi koluje hoax o tuku z hmyzu, který se má aktuálně nacházet v másle. Původní autor této informace si zřejmě spletl vědeckou studii belgických vědců z roku 2020, kteří zkoumali, jak bude ovlivněn požitek lidí z jídla u másla, pokud se část nahradí tukem larev černé mušky. Součástí studie byl také experiment na vzorku 344 osob, které měly máslo s obsahem tuku larev sníst. Tento druh hmyzu je předmětem zkoumání delší dobu, jelikož se předpokládá, že dokáže plnohodnotně nahradit část másla bez negativního vlivu na organismus. Tato alternativa je však stále předmětem dalšího zkoumání.

Autor hoaxu tedy převzal informace ze studie a experiment vědců spojil s definitivní změnou výroby másla na Slovensku. Zmíněných 25 % v hoaxu je ve skutečnosti jen jeden z poměrů obsahu hmyzího tuku použitých v rámci experimentu – konkrétně to bylo 0 %, 25 % a 50 %. Na českém trhu se nenachází žádné máslo, které by obsahovalo zmíněný tuk z hmyzu. Na každém obalu se uvádí složení másla, ve kterém je sice zmíněný tuk – ale mléčný, jehož hodnoty určují i ​​definici másla v legislativě. Výroba potravin na Slovensku podléhá přísným zákonům a v případě porušení mohou být podniky potrestány vysokými sankcemi. Dodržování hygienických a potravinových zákonů je podmínkou pro řádné fungování každého výrobce másla.

Převzato: Hoaxy a podvody


author