Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Fotografie smějících se lidí před katedrálou Notre Dame je pravděpodobně pravá

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Že kritické myšlení je nutné používat za všech okolností se můžou přesvědčit čtenáři v případě sporné fotografie smějících se mužů před hořící katedrálou Notre Dame. Odborníci se totiž nemohou shodnout, zda fotografie je pravá či nikoliv.

I naším webem byla původně označena za hoax a to na základě článku factchecingového webu Politifact.com. Z databáze hoaxů proto článek vyřazujeme, rovněž upravuje i nadpis článku. Pokud chceme jednat fér a být důvěryhodní, označit za hoax můžeme pouze věc, o které není sporu.

Argumenty, že fotografie je falešná:

– Za falešnou považuje fotografii stále ředitel Národního centra pro mediální forenzní vědu univerzity v Denveru Grigoras.

– Fotografka Sputnika byla jediná, která přišla s fotografií mužů, ačkoliv stále v místě, kde byla i spousta jiných fotografů, protože se jednalo o jedno z nejbližších míst, odkud šlo pořídit snímek hořící katedrály.

– Maďarský konspirační web Vadhajtasok přišel s fotografií totožných mužů z jiného místa, nafocenou jen asi o hodinu později. Zvláštní je, že jeden z mužů na fotografii je již oblečen úplně jinak. Druhý muž v černém zase na první fotografii nemá batoh, na druhé ano.

Argumenty, že je fotografie pravá:

– V prvé řadě je to tvrzení samotného Sputniku, který dodal fotografii v originální velikosti.

– Web Nieuwscheckers zabývající se kontrolou faktů uvedl, že věří, že fotografie je autentická. Ta fotografii konzultovala s člověkem, který zkoumá pro porotu nejprestižnější fotografické soutěže World Press Photo autenticitu zaslaných fotografií. Ten je přesvědčený o pravosti dané fotografie.

– Fotografie byla vyfocena 15. dubna v 19:54. Publikována byla v 21:29. To je velmi krátký čas na to, aby někdo odeslal fotografii, upravil ji tak, aby případná fotomontáž vypadala věrohodně a následně ji poslal k publikaci a publikoval ji.

Na čem se Sputnik i Factchecingové weby shodnou?

Z fotografie nelze určit, o koho se jedná. Není tedy možné zjistit ani náboženské přesvědčení vyfocených osob, pokud tedy nějaké vůbec mají. Rovněž z fotografie nelze určit, zda se smějí požáru katedrály nebo něčemu jinému. Na to poukazuje i sám Sputnik.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

9 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

1 dnem ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

1 dnem ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google