Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Falešný citát Olgy Richterové: „Moderní a inteligentní bytová politika je pro nás jednou z priorit. Češi jsou obvykle zvýhodněni tím, že pracují…“

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Sociálními sítěmi se opět šíří falešný citát poslankyně Olgy Richterové. Na Facebooku citát šíří například Ivo Eichler, nebo Nela Lisková. Hoax rovněž naleznete v článku Jiřího Bati na dezinformačním webu Rukojmí.cz nebo na webu extremistické Národní domobrany.

Jde o citát: „Moderní a inteligentní bytová politika je pro nás jednou z priorit. Češi jsou obvykle zvýhodněni tím, že pracují a mohou se tak v pohodě zadlužit hypotékou na zbytek života. Všichni však takové štěstí nemají. Miliony Afričanů takové možnosti nemá a proto jim musíme pomoci a učinit z České republiky důstojnou zemí, kde nás bude každý mladý Afričan chtít kulturně obohatit svojí přítomností. Věříme, že bychom v ČR mohli v první vlně přijmout desítky tisíc uprchlíků a věnovat jim pro jejich pohodlí startovní byty pro mladé.“ Ten si vymyslela falešná stránka Pirátská pravda. Stránka vystupovala jako oficiální komunikační kanál České pirátské strany – částečně od ní převzala grafiku a jako profilovou fotku si zvolila znak Antifaštické akce (Antifa), za jejíhož člena bývá zejména z extrémně pravicové části politického spektra nepravdivě označován předseda Pirátů Ivan Bartoš. Stránka se později snažila vystupovat jako politická recese a celou záležitost zlehčovat, Facebook ji i několikrát blokoval. Na falešnou stránku upozorňoval i náš web.

Falešný citát se evidentně ujal. Ujal se, ačkoliv logicky neexistuje jakýkoliv zdroj tohoto výroku. „Lživý příspěvek facebookové stránky Pirátská pravda začali šířit příznivci SPD v srpnu 2018. Někteří lidé mu věří dodnes. Poslankyně Olga Richterová nikdy o startovních bytech pro Afričany nemluvila. Naopak se zabývá tématem dostupného sociálního bydlení, které se dotýká statisíců občanů ČR. A to často i těch, kteří lživý příspěvek stále sdílejí a šíří dál. I těm mají návrhy Pirátů týkající se bydlení pomoci,“ píše Česká pirátská strana k hoaxu.

Dohledatelný je naopak status, kde Olga Richterová se zaráží na vysokou cenou nájmů v Praze. „Nevím, jak je to ve vašem okolí – moji známí v Praze buď platí cca 20 tisíc měsíčně za nájem (tj. zhruba jeden učitelský plat!), nebo hledají byt “aspoň pod 7 milionů”. Jiní pak v normální nájemní smlouvu už ani nedoufají a zbývají jim ubytovny, bydlení po známých, v zahradních chatkách anebo azylové domy,“ píše politička. Tento status je v rozporu, protože se zastává právě oněch „pracujících Čechů“.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

19 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

5 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google