Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

FAKE NEWS: Klimatický guru prohrál klíčový soud, v ohrožení je i důvěryhodnost jeho nejslavnější práce – Info.cz

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Portál Info.cz zveřejnil 26. srpna článek o soudním rozhodnutí Nejvyššího soudu provincie Britská Kolumbie v Kanadě. Článek obsahuje nepravdy a manipulace, které z něj dělají falešnou zprávu.

Autor článku Jan Palička v úvodu píše, kdo Michael Mann je a proč je jeho jméno často spojováno s globálním oteplováním. ‘Klimatolog Michael Mann patří k vůdčím osobnostem moderního boje s klimatickými změnami. Jeho takzvaný hokejkový graf se stal základem pro teorii vlivu lidské činnosti na růst globální teploty, stejně jako terčem četné kritiky, která přerostla i do vleklých soudních sporů.’

Klimaskeptici zpochybňování hokejkového grafu zkouší už od jeho zveřejnění. Byl však potvrzen spoustou navazujících měření a jeho údajné prokázaní jako falešného je hodnoceno jako mýtus. Proto se také odpůrci vědeckého konsensu o globálním oteplování snaží hokejkový graf dát do souvislostí s jakoukoli kontroverzí a tak jej zpochybnit.

Problematická je však až další pasáž:
‘Ten s klimaskeptikem Timothy Ballem nyní Mann prohrál. Důvodem, proč kanadský soud jeho žalobu podanou proti Ballovi zamítl, byla skutečnost, že Mann odmítl poskytnout soudu data, z nichž při sestavování grafu vycházel.’
Mann totiž soud neprohrál, ale soudní spor byl zrušen. To je sice opraveno v další větě, ale následuje lež, že důvodem pro zrušení bylo odmítnutí zveřejnit vědecká data. Soudce totiž nikdy zveřejnění vědeckých dat k Mannově výzkumu nevyžádal. Tyto podklady si totiž může každý procházet, jsou veřejně dostupná na internetu.

Několika dalších odstavcích pan Palička rozebírá hokejkový graf a jeho význam pro zprávu Panelu OSN pro změny klimatu IPCC 2001. Tím se snaží vybudovat si pozici pro oslí můstek, kdy zamítnutí žaloby údajně může přinést další pochybnosti o Mannově výzkumu. To je však vymyšlená představa, protože ani v žalobě samotné o hokejkový graf nešlo.
V únoru 2011 v rozhovoru Tim Ball uvedl, že kvůli zapojení do skandálu s uniklými maily Climate Research Unit by měl být Mann ve vězení a nikoli zaměstnancem Pensylvánské státní univerzity. Mann jej následně zažaloval pro urážku na cti.

A v dalším odstavci už zpochybnění přichází ‘Mnohem závažnější dopad než finanční nicméně může mít výsledek soudu na Mannovu reputaci a důvěryhodnost jeho životního díla – hokejkového grafu.’ a autor zachazí ještě dál a znovu opakuje lži z úvodu článku ‘Soud se věcně ověřováním pravdivosti klimatologova výzkumu nezabýval, nicméně v rámci zkoumání, do jaké míry mohl Ballův žalovaný výrok zasáhnout do Mannových práv, si vyžádal podklady, z nichž Mann s kolegy při sestavování studie, jejíž je graf součástí, vycházeli. To ale Mann odmítl. A právě nepředložení podkladů vedlo soud k zamítnutí žaloby.’
A v závěru článku se lež opakuje potřetí a plnou návazností na zdiskreditování dosavadní Mannovy práce ‘… jeho chování nicméně otevírá dveře nové debatě o tom, do jaké míry lze věřit studii, k níž její autor i za cenu prohry soudního sporu odmítá poskytnout výchozí data.’

Odkud tedy pan Palička čerpá nepravdivé informace? Pokud se podíváme na odkazy v jeho textu, pravda se velmi rychle ukáže. Mezi zdroje Paličkova článku patří Breitbart (extrémní pravicová propaganda, konspirace, lži), American Thinker (extrémní pravicová propaganda, konspirace, lži) a Principia Scientific International (pseudověda, konspirace).
Paradoxní je, že vylhané informace o údajné žádosti soudu o vědecká data a Mannově odmítnutí se na Principia Scientific International objevila už v červenci 2017.

V souvislosti s touto žalobou je dobré zmínit událost, která se také odehrála v únoru 2011. Tim Ball v jiném rozhovoru pro krajně pravicový a konspirační server Canada Free Press řekl, že klimatický vědec Andrew Weaver nemá ani základní znalosti klimatické vědy a nebude pozván aby se podílel na vypracování zprávy IPCC, protože není důvěryhodný. Weaver podal na Balla žalobu pro pomluvu, která však byla odmítnuta a velmi podstatný je důvod proč. Soudce Skolrood konstatoval, že prohlášení Tima Balla ‘postrádaní nutnou věrohodnost, aby se daly považovat za uvěřitelné a tedy potencialně pomlouvačné‘ a dodal ‘článek je mizerně napsaný a neposkytuje žádné uvěřitelné argumenty, které by podpořily teorii pana Balla o spiknutí vědců zkoumající klima. Shrnuto, přemýšlející a informovaný člověk, který si přečte tento článek v Canada Free Press názorům pana Balla neuvěří’. Klimaskeptické servery tento verdikt prezentovaly jako vítězství Tima Balla, přestože závěr soudce mluví hlavně o Ballově nekompetentnosti a že ho inteligentní lidé neberou vážně.

Jan Palička už napsal několik článků, kde byl na štíru s pravdou. Nejkřiklavější je jeho falešná zpráva v názorové části info.cz, že ve Švédsku šikanují děti, které se nechtějí účastnit stávek za klima. Náš web již o tom psal. Palička se kvůli tomu dokonce vydal do Švédska, aby přivezl důkazy. Nepřivezl.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Lubomír Tomeček

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

20 minutami ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

6 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

24 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

1 dnem ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google